
Cnetin toimittaja kertoi [lähde] heränneensä eräänä aamuna ja nähneensä katossa valtavan hämähäkin, joka ryömi häntä kohti. Hän olisi huutanut, mutta ei voinut, koska keho oli täysin halvaantunut. Hetken kuluttua sekä halvaus että hämähäkki katosi. Kyseessä oli melko tunnettu ilmiö nimeltään unihalvaus, ja asiantuntijoiden mukaan sellaisten kokeminen ei ole vaarallista.
Unihalvaus ilmenee yleensä, kun herää selällään makuulla, ja kun keho on vielä univaiheessa. Tällöin lihaksia ei voi käyttää muutamasta sekunnista useisiin minuutteihin.
Jotkut ihmiset myös hallusinoivat, jolloin he aistivan jonkun tai jotain pahaa olevan läsnä. Monet ihmiset ovat nähneet tunkeilijan huoneessa, tai esimerkiksi tunteneet jonkun painavan heitä sänkyä päin. Ilmiöt ovat hämmästyttävän samankaltaisia riippumatta kulttuureista tai aikakausista. Esimerkiksi keskiaikaisessa Euroopassa ihmiset uskoivat Incubukseen, joka oli paha demoni, joka makasi ihmisten päällä heidän unissaan.
Noin kahdeksan prosenttia ihmisistä kokee unihalvauksen, mutta joidenkin yksittäisten tutkimusten perusteella määrä voi olla jopa 62 prosenttia. Jotkut ihmiset kokevat unihalvauksen joka viikko, toiset vain satunnaisesti.
Psykiatrian ja käyttäytymistieteiden professori Rafael Pelayo Stanford Center for Sleep -keskuksesta sanoo, etteivät unihalvaukset estä tervettä ja onnellista elämää. Hänen mukaansa kyseessä on vain outo asia, jonka ihmisen aivot voivat aiheuttaa. Hänen mukaansa se on luonnollinen ilmiö.
Unessa elimistö vapauttaa kahta kemikaalia, gamma-aminovoihappoa ja glysiiniä, ja ne pitävät kehon paikallaan. Unihalvaus näyttää ilmenevän REM-uneen siirryttäessä tai siitä poistuttaessa. Jos jokin tässä prosessissa menee pieleen, keho on edelleen unikemikaaleissa tajuihin tullessa.
Unihalvaus ei liity mihinkään tiettyyn sairauteen tai terveydentilaan. Ei ole myöskään minkäänlaista varmaa keinoa ennustaa, kuka unihalvauksen voi kokea.
Joitakin tekijöitä vaikuttaisi olevan unen puute ja äkilliset muutokset unirytmissä. Myös muut kuin etniseltä taustaltaan valkoiset saattavat kokea halvauksia todennäköisemmin. Lisäksi vielä päihteiden väärinkäyttö, ahdistuneisuus ja traumaperäinen stressihäiriö saattavat altistaa unihalvaukselle.
Lue myös: Kannattaako nukkuminen valot päällä? Jopa pieni yövalo voi olla haitallinen