Evan Wise / Unsplash
03:10 - 27.05.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Kaasugrilli: yleiset virheet grillaamisessa

Grillaaminen kaasugrillillä ei ole aina helppoa, grillasi lihaa, kasviksia tai hampurilaisia. Kaikkien teossa pitää olla tarkkana, että grillistä tulee ulos maukasta ja syömäkelpoista syötävää.

Yleisimmät virheet, joita kaasugrillillä grillaajat tekevät

Moni grillaa ruokansa kaasugrillissä väärissä lämpötiloissa. Jos kyse on lihasta, on lämpötilalla vieläkin suurempi merkitys kuin esimerkiksi kasvisten kohdalla. Liha ei saa jäädä liian raa’aksi, jotta sen syömisestä ei tule maha kipeäksi. Grillin esilämmitys kestää yleensä noin 15 minuuttia. Kun sen keskiosa on lämmin, on se valmis lihan grillaamista varten.

Porsaan- ja kananlihan kypsentäminen kannattaa aloittaa alhaisella lämpötilalla ja lopettaa se sitten todella korkealla lämmöllä. Silloin lihasta saa kypsää ja rapeaa. On syytä muistaa, että erilaiset lihat vaativat erilaisen kypsentämislämmön ja sisälämpötilan, jota kannattaa seurata paistolämpömittarin avulla. Paistolämpömittarin käyttö takaa sen, että liha on sisältäkin tarpeeksi lämmin, jotta sen syöminen ei aiheuta ruokamyrkytystä.


Jos käyttää grillikastikkeita tai marinadeja, niitä ei kannata käyttää liian aikaisessa vaiheessa, jotta niissä oleva sokeri ei vain pala lihan tai muiden grillattavien ruokien pinnalle. Kannattaa lisätä ne vasta grillauksen viimeisen viiden minuutin aikana.

Kun grillaa hedelmiä ja vihanneksia, se kannattaa tehdä korkeassa lämpötilassa vain lyhyen aikaa. Silloin niistä tulee rapeita ja niistä saadaan irti niiden luontaista makeutta. Grilli kannattaa puhdistaa ensin hyvin, jos ei halua, että niihin tulee mukaan kanan tai muun lihan makua.


Varsinkin siinä vaiheessa, kun aikoo grillata kesällä ensimmäisen kerran kaasugrillillä, voi unohtua tarkistaa, että kaasua on vielä tarpeeksi jäljellä. Olisi ikävä, jos se loppuisi kesken grillauksen kesken.