John Nzoka / Unsplash
03:10 - 21.04.2022 / viihde / Findance
Tays: Näin usein sähköpotkulauta johtaa ensiapuun

Tampereen yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa on selvitetty Taysin ensiavussa hoidettuja vammoja koskien sähköpotkulaudat. Tutkimuksessa mukana olivat potilaat, jotka olivat loukkaantuneet sähköpotkulaudalla ajaessaan huhtikuun 2019 ja huhtikuun 2021 välillä.

Taysin mukaan 100 000 ajelukerrasta 18 johtaa loukkaantumiseen, joka vaatii ensiapua. Näistä jopa 44 prosenttia tapahtuu yöaikaan.

- Laadukas tutkimustieto on tärkeää uusien terveydenhuollon ilmiöiden taustoittamisessa, päätutkija, dosentti Aleksi Reito toteaa.

Maailmalla ei ole juuri tutkittu vammojen määriä suhteessa sähköpotkulautojen käyttömääriin.

- Meillä on ainutlaatuinen terveydenhuoltojärjestelmä ja kaupunkialueellamme on vain yksi päivystävä sairaala. Lisäksi Tampereella on toiminut tietyn ajan vain kaksi sähköpotkulautoja vuokraavaa yritystä. Näin oli mahdollista pyytää yrityksiltä käyttäjämäärätiedot ja suhteuttaa ne potilasmääriin, sanoo Reito.


Kahden vuoden aikana ensiavussa oli yhteensä 335 käyntiä 331 potilaalla koskien sähköpotkulautoja. Vammoja esiintyi tasaisesti pään ja raajojen alueilla.

- Tyypillinen potilas on nuori aikuinen, joka alkoholin vaikutuksen alaisena loukkaa itsensä yöaikaan. Valitettavasti osalla potilaista oli vakavia ja pitkäaikaista, jopa pysyvää haittaa aiheuttavia vammoja, Reito summaa tutkimustuloksia.