HOK-Elanto
03:40 - 13.04.2022 / viihde / Findance
Ruoan robottikuljetukset alkavat Suomessa

Alepa ottaa käyttöön ruoan robottikuljetukset kuudessa Espoon alueella toimivassa kaupassa yhteistyössä Starship Technologiesin kanssa.

- Robottien avulla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme uuden kätevän, ympäristöystävällisen, kontaktittoman ja edullisen toimitustavan verkkokaupan tilauksiin. Maailmalla tällaiset robotit ovat toimittaneet jo miljoonia tilauksia ja uskon niiden saavan suosiota myös Suomessa. Odotamme mielenkiinnolla, millaista palautetta robotit saavat asiakkailtamme, HOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua toteaa.

Starshipin robottikuljetukset alkoivat eilen Otaniemen Alepassa. Ensi viikolla kuljetusrobottien toimituspiiri kasvaa kattamaan viiden muun Espoossa sijaitsevan Alepan lähialueet. Alepa Mankkaa, Alepa Jousenpuisto, Alepa Otaniemi, Alepa Laajalahti, Alepa Leppävaara ja Alepa Matinkylä mahdollistavta robottitoimitukset yhteensä 8000 espoolaisen kotitalouden saataville.

- Kysynnän ja asiakaspalautteiden pohjalta meillä on mahdollisuus kasvattaa robottikuljetusten piiriin kuuluvaa myymäläverkostoa, Ranua sanoo.


Robottitoimitus tilataan Starship Food Delivery -mobiilisovelluksen kautta. Alepan henkilökunta pakkaa ostokset ja lastaa ne robotin kyytiin. 35 kiloa painavan robotin kuljetuslaatikkoon mahtuu kerralla jopa kolme ostoskassia. Robotti suunnittelee tekoälyn avulla itselleen sopivimman reitin toimitusosoitteeseen ja lähtee matkaan. Reitti kulkee jalankulkijoille tarkoitettuja väyliä pitkin ja robotti tunnistaa mahdolliset esteet sekä ihmiset ja ajoneuvot ja osaa toimia liikenteessä. Robotti tarkkailee ympäristöään 12 kameran kautta.

Robotin saavuttua määränpäähän asiakas saa puhelimeensa ilmoituksen, jossa kerrotaan tilauksen saapumisesta. Sovelluksen avulla voi myös seurata lähetyksen matkaa reaaliaikaisesti. Robotin päällä oleva kansi aukeaa tilaussovelluksen avulla.

Noin 6 kilometrin tuntivauhtia matkaavat robotit osaavat navigoida myös täysin pimeässä. Ne voivat ylittää katuja ja reunakivetyksiä ja kulkea esimerkiksi sateella tai lumessa. Päästöttömät robotit ajavat 99 prosenttia ajasta itsenäisesti, mutta ihmiset tarkkailevat niiden toimintaa ja voivat ottaa hallinnan itselleen koska tahansa.

Virolaislähtöinen Starship Technologies on kasvanut kovaa vauhtia, ja yhtiö aikoo laajentaa toimintaansa uusiin kaupunkeihin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Yhtiö kehittää Suomessa robottiensa toimintaa, ja Suomi on Starshipille tärkeä tuotekehityslokaatio maamme vahvan autonomisten ajoneuvojen osaamistaidon ja liikkumisen teknologiatuntemuksen takia, Starshipin suunnitelmissa on kaksinkertaistaa sen Suomen yksikön koko kuluvan vuoden aikana.

– Uskomme, että Alepa-myymälöiden asiakkaat arvostavat autonomisen toimituksen positiivisia ympäristövaikutuksia ja edullista vaivattomuutta. Ystävällisistä roboteistamme, joiden tehtävänä on palvella ihmisiä, tulee varmasti rakastettuja ja suosittuja paikallisissa yhteisöissä, Starshipin tuotejohtaja Phillip Lindberg kertoo.