Rex Features / AOP
03:40 - 17.04.2022 / viihde / Markku Leppilampi
Tutkimuksen mukaan yksinkertainen neuvo laihduttaa 12 kiloa - ruokavaliota ei väitetysti tarvitse tietoisesti muuttaa

Chicagon yliopistossa tutkittiin [lähde], miten ylipainoiset ihmiset voisivat laihtua. Tieteilijät päätyivät yksinkertaiseen neuvoon, jonka pitäisi laihduttaa merkittävästi.

Aiemminkin on puhuttu unen merkityksestä painonhallinnassa. Chicagon yliopiston tutkimuksen perusteella unella vaikuttaakin olevan todella suuri merkitys. Sellaiset tutkimukseen osallistuneet koehenkilöt, jotka nukkuivat enemmän, vähensivät automaattisesti päivittäistä kalorien saantiaan.

Tutkijat kertoivat niin ikään, että ylipainoiset ihmiset, jotka nukkuvat enemmän, voivat laihtua ilman erityistä ruokavaliota tai liikuntaa. Enemmän nukkumalla paino putosi vuoden aikana neljä kiloa, ja kolmen vuoden aikana peräti 12 kiloa.

Tutkimuksessa oli mukana 80 ylipainoista koehenkilöä, jotka nukkuivat alle 6,5 tuntia yössä. Osallistujia ei pyydetty muuttamaan ruokavaliotaan tai liikuntatottumuksiaan, ja he nukkuivat kotona, omissa sängyissään.

Toista koeryhmää pyydettiin pidentämään uniaikaansa kahdeksaan ja puoleen tuntiin, kun toinen ryhmä jatkoi tavanomaisilla unitottumuksillaan. Uniajan pidentäminen vähensi koehenkilöiden energian saantia 270 kalorilla päivässä.

Chicagon yliopiston mukaan tutkimukset viittaavat siihen, että riittämätön uni muuttaa ruokahalua säätelevien hormonien toimintaa, ja muuttaa jopa aivoalueita, jotka liittyvät palkkiokäyttäytymiseen. Nämä muutokset puolestaan johtavat lisääntyneeseen syömiseen. Tutkijoiden mielestä unen keston pidentämisen ja sen ylläpitämisen voisi ottaa osaksi liikalihavuuden torjumisen menetelmiä.

artikkelin avainsanat:
terveys tutkimukset