Nana Simelius
07:40 - 01.04.2022 / musiikki / Findance
Nelli Matula: "Oivallus ja kaikki siitä kumpuavat sävyt muodostavat uuden levyn ytimen"

Nelli Matula on julkaissut uuden pitkäsoittonsa Kiltti tyttö.

Laulaja tutkailee albumillaan kiltin tytön syndroomaa omasta näkökulmastaan.

- Kuuntelin erästä podcastia, jossa käytiin läpi ilmiötä siitä, miten naiset usein tarkkailevat itseään ja omaa toimintaansa enemmän kuin miehet. Asian kerrottiin juontavan juurensa siitä, että naiset ovat tiedostamattaan sisäistäneet objektimaisen roolinsa, johon heitä on kautta aikojen asetettu. Tämän seurauksena moni voi rakentaa elämästään ja ihan tavallisesta arjestaan eräänlaista performanssia, jossa asioita ja valintoja tehdään niin, etteivät ne aiheuta säröjä tai muita odottamattomia reaktioita itsessä tai muissa, Nelli Matula tuumii.

- Olen käsitellyt albumia tehdessä paljon myös perfektionismia ja samaistuin sitä kautta edellä mainittuun ilmiöön paljon. Tämä havahtuminen inspiroi miettimään, mitkä asiat minussa ja omassa käytöksessäni ovat sellaisia, mitä joku muu toivoo minussa olevan ja mitkä taas niitä, jotka ovat lähtöisin aidosti itsestäni ja persoonastani. Prosessi on edelleen kesken, mutta tuo oivallus ja kaikki siitä kumpuavat sävyt muodostavat tämän levyn ytimen.


Levyn ainoat vierailijat ovat Club For Five ja Pyhimys, joita kuullaan kappaleessa Ojaan.

- Club For Fiven Ensi-ilta -albumia voisi kuvailla mun omaksi musiikkikasvatukseksi, osaan sen etu- ja takaperin ulkoa. Olin aina haaveillut, että pääsisin tekemään yhtyeen kanssa yhteistyötä ja Ojaan-kappale tuntuu juuri oikealta tähän. Koen myös Pyhimyksen istuvan tähän hänen monitasoisen ja filosofisen tulkintatapansa ansioista. Kappaleella mennään oikein kunnolla syvään päätyyn, kertoo Nelli Matula.

Pitkäsoittoa ovat olleet tekemässä Los Rollos, Ani, Antti Riihimäki, Vilma Alina, Kaisa Korhonen ja Joonas Angeria.

Nelli Matula - Kiltti tyttö - Spotify