Pexels
03:40 - 21.03.2022 / viihde / Tuija Mehtätalo
Kuinka usein kannattaa käydä suihkussa? Kainalot kannattaa pestä joka päivä

Monia mietityttää, kuinka usein kannattaa käydä suihkussa.

Viime aikoina ainakin käsiä on pesty urakalla, jolla on yritetty estää koronan tarttumista. Käsiä kannattaa edelleenkin pestä joka päivä aina tarvittaessa esimerkiksi ennen ruokailua. Mutta ihan jokaista osaa kehosta ei ole pakko pestä edes kerran päivässä, joten päivittäisen suihkun voi jättää väliin. Osa voi olla tästä eri mieltä, mutta on monta syytä, miksi ei kannata käydä suihkussa ihan jokaisena päivänä.

Suihkussa käynnin tiheyden tarve voi olla kiinni myös vuodenajasta ja vastustuskyvystä

Iho kuivuu talvella helposti. Liika suihkussa käynti kuivattaa ihoa vielä paljon lisää. Ihosta voi tulla erittäin kuiva, jos siitä poistuu liikaa ja liian usein luontaisia öljyjä ja iho voi siksi jopa tulehtua. Jos kärsii talvella kuivasta ihosta, kannattaa miettiä voisiko se johtua siitä, että käy liian usein suihkussa. Se selviää helposti sillä, että pitää välillä suihkuttomia päiviä.

Kesällä iho ei kuivu välttämättä niin helposti kuin talvella. Kuumina kesäpäivinä iho voi hikoilla paljon, joten voi olla taas syytä lisätä suihkupäiviä ja siirtyä esimerkiksi takaisin jokapäiväisiin suihkukäynteihin. Jokainen voi kokeilla itse, mikä määrä mihinkin vuodenaikaan on omalle iholle sopivin määrä.

Jos käy suihkussa liian usein ja pesee silloin koko kehon saippualla, voi samalla tulla tuhotuksi kehossa olevia hyviä bakteereita. Keho tarvitsee niitä ja jos niitä on liian vähän esimerkiksi liiallisen pesun takia, voi jopa vastustuskyky tiettyjä viruksia vastaan heikentyä.


Vaikka suihkupäivissä olisi välipäivä, osa kehonosista kannattaa pestä joka päivä

Vaikka suihkuun ei välttämättä ole tarvetta mennä joka päivä, saippuaa on syytä käyttää joka päivä. Hiukset ovat usein pääkohde, jonka takia käydään suihkussa. Niitä olisikin vaikea puhdistaa ilman suihkua esimerkiksi pelkässä lavuaarissa.

Riippuen siitä, kuinka helposti hikoilee, on hyvä huolehtia muutaman kehonosan pesusta joka päivä. Kainalot ovat yksi paikka, jotka useimpien kannattaa pestä joka päivä, jotta esimerkiksi kainaloista tullut hienhaju ei haise ikävästi muiden nenään. Se ei ole silti ainoa syy, miksi kainalot kannattaa pestä joka päivä.

Vaikka muun kehon peseminen joka päivä voi olla mm. hyvän bakteerikannan tuhoamisen takia huono idea, kainalot, nivuset ja jalat kannattaa silti pestä joka päivä. Niissä on nimittäin kehon herkimmät osat ihosta, joten ne ovat siten myös alttiimpia tulehduksille ja sieni-infektioille. Nämä kehon osat ovat alttiimpia huonojen bakteerikantojen kehittymiselle, joten parempi pestä ne pois ja antaa hyvien bakteerin kehittyä muihin paikkoihin kehoa.

Suihkuun kannattaa mennä ainakin silloin, jos hiukset tuntuvat rasvaisilta ja likaisilta tai muu keho tuntuu likaiselta eikä pelkkä saippua ja lavuaari enää auta.

artikkelin avainsanat:
iho ihonhaju ihonhoito suihku terveys tutkimukset