Rex Features / AOP
06:31 - 24.02.2022 / viihde / Findance
Oulun yliopisto tutki, miten uni vaikuttaa aivoihin - Pulsaatiotoiminnan tehostumiseen ei välttämättä tarvitakaan syvää unta

Oulun yliopiston tutkijat ovat löytäneet uutta tietoa unen vaikutuksesta aivoihin.

Toiminnallisen neurokuvantamisen tutkimusryhmä sai kuvattua, miten aivojen pulsaatiot muuttuvat ihmisen ollessa unessa. Tulokset auttavat mahdollisesti ymmärtämään monien aivosairauksien syntyä.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu selville, että aivot puhdistuvat kuona-aineista tehokkaimmin silloin, kun aivosähkökäyrässä on nähtävissä delta-aaltojen lisääntymistä varsinkin syvässä unessa.

Aivojen puhdistumiseen yhteydessä on kolme erityyppistä pulsaatiota - valtimoiden sydämen sykkeen tuottama kardiovaskulaarinen pulsaatio, laskimoiden ja aivo-selkäydinnestetilojen hengityspulsaatio sekä hidas valtimon seinämän vasomotorinen aaltoilu. Oulun yliopistojen tutkijat saivat nyt kerättyä tietoa näiden pulsaatioiden muuttumisesta ihmisen nukkuessa. Tutkimuksessa käytettiin nopeaa toiminnallista aivokuvantamista.


Aivojen vasomotoriset ja hengityspulsaatiot vahvistuivat ja vakaantuivat tutkittavien ollessa unessa. Kardiovaskulaariset pulsaatiot tehostuivat, mutta muutokset näkyivät pienemmillä aivojen alueilla. Niillä alueilla, joilla pulsaatiot tehostuivat, havaittiin aivosähkökäyrää tarkastellessa delta-aaltojen lisääntymistä. Se merkitsee aivojen puhdistavan huuhtelun lisääntymistä.

Hengityspulsaatio kasvoi eniten aivoalueilla, joita käytämme paljon päivän aikana - visuaalinen aivokuori, sensorimotorinen aivokuori ja kuuloaivokuori.

- Juuri kyseisten aivoalueiden puhdistumista tarvitaan yöllä eniten, päätutkija Heta Helakari toteaa.

Tulokset kertovat, että pulsaatiotoiminnan tehostuminen alkaa jo kevyessä unessa, eikä syvää unta välttämättä tarvitakaan.

- Kun tiedämme, miten pulsaatiot toimivat terveillä koehenkilöillä nukkuessa, pystymme tutkimaan, miten nämä pulsaatiot ovat häiriintyneet eri aivosairauksissa. Tätä työtä olemme jo tehneet hereillä olevien potilaiden aineistoista, sanoo Helakari.

artikkelin avainsanat:
Oulun yliopisto terveys tiede tutkimukset uni