Findance.com
04:40 - 26.01.2022 / pelit / Findance
Othello - klassikkopelin säännöt sekä lyhin ja nopein mahdollinen peli

Othello on maineeltaan lähes shakin veroinen klassikkopeli!

Kahden pelaajan strategiapeliin ei välttämättä tarvita edes varsinaista othello-lautaa. Sitä voi pelata mainiosti shakkilaudalla ja nappulat voi tehdä vaikka itse. Tai othellon voi ostaa halvassa matkapelimuodossa ja käyttää näitä nappuloita shakkilaudan kanssa. Matkapelin parissa suurisormiselta pelaajalta voi mennä hermot nappien kääntelemisessä.

Othello-peli käsittää 64 nappulaa, jotka ovat toiselta puolelta valkoisia ja toiselta mustia. Othello-lauta koostuu shakki-laudan tavoin 64 ruudusta (8x8), joista alussa sijoitetaan laudan keskiosaan kaksi valkoista ja kaksi mustaa nappulaa ristikkäin.

Mustien nappuloiden haltija aloittaa asettamalla nappulansa niin, että väliin jää vähintään yksi valkoinen nappula. Kaikki väliin jäävät (niin suorassa kuin vinossa) nappulat käännetään valkoiksi. Tämän jälkeen valkoisilla nappuloilla pelaava tekee vastaavasti ja kääntää väliin jäävät mustat valkoisiksi.

Peli loppuu, kun pelilauta on täynnä tai kumpikaan osapuoli ei pysty tekemään enää siirtoja - ääritapauksessa toinen pelaaja on menettänyt kaikki omaa väriä edustavat nappulansa. Mikäli vain toinen pelaaja ei pysty tekemään siirtoa, hän menettää vuoronsa.

Voittaja on luonnollisesti se, jonka edustamia nappuloita on pelin päättyessä enemmän laudalla, mutta myös tasapeli on mahdollinen.

Othello on mahdollista - joskin hyvin harvinaista - voittaa 64 - 0.

Mutta mikä on lyhin ja nopein mahdollinen othello-peli?

Tiettävästi lyhin mahdollinen peli koostuu yhdeksästä siirrosta. Tällöin laudalla on pelin loppuessa vain 13 nappulaa.

"Täydellinen peli" koostuu siirroista: D3 C5 D6 E3 B4 C3 D2 C4 F4.

Alla tilanne ennen ja jälkeen viimeisen siirron:

Othello
Musta nappula siirretään punaisen pallon osoittamaan paikkaan - kuva: Findance.com


Othello
Punaisella pallolla olevat nappulat on käännetty - kuva: Findance.com

artikkelin avainsanat:
othello