Alamy / AOP
10:51 - 13.12.2021 / viihde / Findance
NordVPN: suomalaisia maksukortteja myydään pimeässä verkossa n. 8 eurolla

NordVPN on tutkinut pimeässä verkossa myytäviä maksukortteja.

Eniten hakkeroituja kortteja oli peräisin Yhdysvalloista, peräti 1,5 miljoonaa. Australialaisia kortteja oli myynnissä reilut 400 000.

Löydettyjen suomalaisten korttien keskihinta oli 9 dollaria ja 26 senttiä eli n. 8,20 euroa.

- Vuodesta 2014 alkaen olemme havainneet maksukorttipetosten määrän kasvavan jatkuvasti. Päätimme selvittää, kuinka paljon maksukorttitiedot maksavat pimeässä verkossa ja miksi niitä on saatavilla pimeillä markkinoilla niin valtavasti, kertoo NordVPN:n teknologiajohtaja Marijus Briedis.

- Vastaus on selvä. Hakkerit tienaavat helposti rahaa korttitiedoilla. Vaikka yhden kortin tietojen keskimääräinen hinta on 10 dollaria, hakkeri voi ansaita 40 miljoonaa dollaria myymällä kaikki kortit.

Suomen riski-indeksi oli tutkimuksessa 0,4. Haavoittuvimmaksi maaksi todettiin Hongkong, jonka riskipisteytys oli suurin mahdollinen eli 1. Matalin riskipisteytys oli nolla, ja se koski vain Alankomaita.


Suurin osa löydetyistä suomalaisista kohteista oli Visa-kortteja .Visa Electron -kortteja löydettiin pimeästä verkosta neljä kertaa todennäköisemmin kuin muita korttitasoja.

Suuri osa korteista päätyy verkkoon bruce force -hyökkäyksien (väsytyshyökkäys) kautta.

- Entistä useammin verkossa myytävät korttitiedot on hankittu brute force -hyökkäyksiä käyttämällä. Väsytyshyökkäys on eräänlaista arvaamista. Ensin tietokone yrittää salasanaa 000000, sitten salasanaa 000001 ja seuraavaksi salasanaa 000002 jne, kunnes se onnistuu. Tietokoneen tapauksessa arvauksia voidaan tehdä tuhansia sekunnissa, Marijus Briedis toteaa.

- Rikolliset eivät siis kohdista toimiaan tiettyihin henkilöihin tai tietynlaisiin kortteihin. Kyseessä on toimivien, myytäväksi kelpaavien korttitietojen arvaaminen.

Korttien omistajalle tärkeintä on pysyä valppaana.

- Tarkista tiliotteet etsien epäilyttäviä ostoksia ja reagoi nopeasti, jos saat pankiltasi ilmoituksen, että korttiasi on voitu käyttää luvattomasti. On hyvä käyttää eri pankkitilejä eri tarkoituksia varten ja ylläpitää vain pieniä määriä rahaa tileillä, johon maksukorttisi on yhdistetty. Jotkut pankit tarjoavat lisäksi väliaikaisia virtuaalikortteja, joita voi käyttää, jos tuntee olonsa turvattomaksi verkko-ostoksia tehdessä, Briedis kehottaa.