Pixabay
10:48 - 15.11.2021 / viihde / Findance
Lakimuutos vaikuttaa - vedestä maksetaan nyt kulutuksen mukaan aiempaa useammassa taloyhtiössä

Eduskunta hyväksyi EU:n energiatehokkuusdirektiiviin perustuvan lain vuosi sitten, mikä on vaikuttanut taloyhtiöiden perimiin vesimaksuihin.

Yhtä usemmassa taloyhtiössä maksetaan nyt vesimaksu vesimittarin osoittaman määrän perusteella.

- Muutokset koskevat niitä taloyhtiöitä, joissa on lain voimaantulon eli 23. marraskuuta 2020 jälkeen haettu rakennuslupaa käyttövesiputkistojen uusimiselle tai uudisrakentamiselle. Näihin kohteisiin on pitänyt asentaa kylmän ja lämpimän veden kulutusta mittaavat etäluettavat vesimittarit, joita on nyt käytettävä taloyhtiön vesikustannusten jakamiseen, sanoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Muutos ei kuitenkaan koske niitä taloyhtiöitä, joissa vesimittareita ei ole lainkaan tai ne on asennettu ennen uuden lainsäädännön voimaantuloa. Näissä taloyhtiöissä yhtiöjärjestys määrää en, miten vedestä aiheutuvat kustannukset jaetaan. Laki menee yhtiöjärjesteyksen ohi, mikäli rakennuslupa on haettu ja vesimittarit on rakennettu voimaantulon jälkeen.


- Tämä tarkoittaa sitä, että näissä yhtiöissä etäluettavat vesimittarit toimivat kustannusten jakamisen perusteena, vaikka yhtiöjärjestykseen olisi aiemmin kirjattu muuta. Yhtiöjärjestyksiä ei myöskään tarvitse pelkän vesimittariasian takia päivittää, toteaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Uudistuksen koskettamien taloyhtiöiden vedenkulutustiedot on annettava osakkaalle kuukausittain. Jos tiedot ovat jatkuvasti saatavilla asuntoon asennetun vesimittarin tai etäluentaan perustuvan verkkopalvelun kautta, pidetään sitä riittävänä tietojen toimittamisena.