Alamy / AOP
06:43 - 10.11.2021 / viihde / Findance
Itsemurhan tehneistä kolme neljästä on miehiä - "Moni mies jättää hakematta apua"

Itsemurhan tehneistä noin 75 prosenttia on miehiä. MIELI ry tutkii, miten miehet saataisiin tehokkaammin hakemaan apua. Tavallisesti miehet hakevat apua vasta sitten, kun ongelmat ovat jo kasautuneet.

- Moni mies jättää hakematta apua, koska hän kokee, että pitäisi ensin tietää itse, miten ongelmat ratkaistaan, kertoo MIELI ry:n erityisasiantuntija, Mies ja masennus -kirjan kirjoittanut Jukka Valkonen.

MIELI ry:n Kriisipuhelimen soittajista miehiä oli vuonna 2020 vain 34 prosenttia. Yksi soittokerta saattaa kuitenkin tuoda suuren avun.

- Tärkeintä on ottaa se ensimmäinen askel ja puhua jollekin. Tukea voi antaa myös ystävä, puoliso tai työterveyslääkäri, tuumii MIELI ry:n vastaava kriisityöntekijä Visa Kuusikallio.


Masennus voi olla vaaraksi hengelle

MIELI ry:n kyselyssä miehet ovat kertoneet, että avun hakemisen esteenä ovat mm. häpeä, opitut miehen mallit ja oman tilanteen vakavuuden vähätteleminen. Ahdistus on saattanut nousta jo niin suureksi, että voimat eivät riitä hakemaan apua. Osa miehistä kokee, että heitä ei osata kohdata mieslähtöisesti.

Kuusikallio lisää, että monet miehet kokevat, etteivät he osaa sanoa ääneen oikeita asioita.

- Kriisipuhelimessa tai vastaanotolla voi kertoa, mitä sillä hetkellä pyörii mielessä ja miten se arjessa näkyy. Sanoituksia voidaan hakea yhdessä, Kuusikallio painottaa.

Miehet yrittävät itsemurhaa naisia harvemmin, mutta kuolevat itsemurhaan naisia useammin.

- Siksi masennus on hengenvaarallinen erityisesti miehille, sanoo Valkoinen, joka on tutkinut miesten kokemuksia masennuksesta.