Kesko
10:10 - 07.11.2021 / viihde / Findance
K-Market-ketjun "kiusaamisvapaa vyöhyke" on Vuoden turvallisuusteko

K-Market on tuonut syksyn markkinointikampanjoissaan paljon esille "kiusaamisvapaata vyöhykettä".

Teko on nyt palkittu Vuoden turvallisuustekon turvallisuusalan ammattilaisten toimesta Finnish Security Awards -gaalassa.

- Palkintoraati piti K-Market-ketjun laaja-alaisia käytännön toimenpiteitä suomalaisen turvallisuuden kehittämiseksi esimerkillisinä ja toivoo, että muutkin organisaatiot tarkastelevat avoimella mielellä toimintaympäristöjään ja tarttuvat pieniinkin ongelmakohtiin ennen kuin niistä tulee suurempia, kertoo FSA-palkintoraadin puheenjohtaja Timo Lahtinen.


Idean takana on tervakoskelainen kauppias Ville Kestilä

Idea kiusaamisvapaasta vyöhykkeestä sai alkunsa, kun kauppias Ville Kestilä (kuvassa) kohtasi Tervakoskella sijaitsevan kauppansa ympäristössä koulukiusaamista ja päätti tarttua toimeen.

Kestilä julisti jo syksyllä 2020 oman kauppansa kiusaamisvapaaksi vyöhykkeeksi ja kiusattujen turvapaikaksi. Tänä syksynä idea otettiin käyttöön kaikkiin n. 800 KMarket-ketjun myymälään.

- Haluamme ehkäistä kiusaamista, mutta lisäksi nostaa asian julkiseen keskusteluun ja auttaa suomalaisia tunnistamaan oman roolinsa kiusaamisen ehkäisemisessä. Kaikilla aikuisilla, oli sitten kyseessä ohikulkija, kaupan henkilökunta tai kauppias, on vastuu puuttua kiusaamiseen. Haluamme näyttää esimerkkiä, kertoo Jesper Åberg, K-Market-ketjun toimitusjohtaja.


Kampanjalla on ollut vaikutusta

Kampanjan näkymisellä kaupoissa ja medioissa on ollut positiivinen vaikutus. K-ryhmän kyselyn mukaan 25 prosenttia kampanjaan huomionsa kiinnittäneistä sanoo sen kannustaneen heitäkin puuttumaan kiusaamiseen aktiivisesti. 23 % oli lisäksi keskustellut aiheesta kavereidensa kanssa.

- Tämä on nimenomaan se vaikutus, jota toivomme kiusaamisvapaalla vyöhykkeellä olevan. Mitä useampi ihminen on mukana, sitä vähemmän kiusaamiselle jää tilaa. Sekä asiakaspalaute että nyt turvallisuusalan ammattilaisilta saatu tunnustus kertovat, että olemme oikealla tiellä tärkeän asian kanssa, Åberg sanoo.

Idea ei jää kampanjatasolle. K-Market-ketju on päättänyt tehdä toimintatavasta pysyvän.