FinnHEMS
04:10 - 27.10.2021 / viihde / Findance
Laaja tutkimushanke: lääkärihelikopteritoiminnan nykytila syyniin

HUS, Helsingin yliopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK ovat aloittaneet tutkimushankkeen, jossa tutkitaan lääkärihelikopteritoiminnan nykytilaa ja toiminnan kustannusvaikuttavuutta.

Hankkeessa tuotetaan tutkimustietoa valtakunnallisen lääkärihelikopteritoiminnan johtamisen ja kehittämisen tueksi. Tutkimusta ohjaa sosiaali- ja terveysministeriön puheenjohtama ja ohjausryhmä, joka koostuu usean keskeisen ministeriön edustajista.

150 000 euron rahoituksen tutkimushankkeelle on myöntänyt valtioneuvosto. Tutkimus alkaa lokakuussa 2021 ja kestää vuoden 2022 syyskuuhun.

Valtion erillisyhtiö FinnHEMS Oy vastaa Suomessa lääkärihelikopteritoiminnan lento- ja tukikohtatoiminnasta ja tarjoaa toimintaympäristön valtakunnalliselle ensihoidon lääkäripäivystykselle, jota toteuttavat erityisesti yliopistolliset sairaanhoitopiirit.

FinnHEMS Oy ylläpitää tällä hetkellä kuutta ympäri vuorokauden toimivaa lääkärihelikoptereiden tukikohtaa. Lähivuosina aloittavat uudet tukikohdat myös Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa.

Suomessa lääkärihelikopteritoimintaa on ollut yhtäjaksoisesti vuodesta 1992 alkaen. FinnHEMS Oy on vastannut valtakunnallisesta lentotoiminnasta vuodesta 2010.