Pixabay
02:10 - 26.10.2021 / viihde / Findance
Miten ruokkia kissa? Märkäruoka, kuivaruoka vai yhdistelmä?

Monia kissanomistajia mietityttää kissan ravintoasiat. Pitäisikö kissa ruokkia märkä- vai kuivaruoalla - vaiko yhdistämällä ne.

Eläinten ravitsemusterapeutti Mikki Koot Edgard & Cooperilta kertoo kuiva- ja märkäruuan hyviä ja huonoja puolia sekä neuvoo niiden sopivan yhdistelmän koostamisessa.

- Lemmikinomistajat kysyvät meiltä usein, onko parasta antaa kissalle märkäruokaa, kuivaruokaa vai näiden yhdistelmää. Ja vastauksemme on aina sama: se riippuu, Mikki Koot naurahtaa.

Kootin mukaan kuiva- ja märkäruoka sekä niiden yhdistelmä sopivat useimmille kissoille, kunhan ruoka täyttää lemmikin ravitsemukselliset tarpeet. Terveellinen ruokavalio tukee lemmikin vastustuskykyä ja hyvinvointia.

- Kissat kärsivät usein esimerkiksi hammaskivestä, vatsavaivoista, diabeteksesta, virtsatieongelmista ja ylipainosta. Monet näistä sairauksista voidaan ehkäistä laadukkaalla ravinnolla.

Koot kehottaa tarkistamaan lemmikinruokapakkauksesta, onko kyseessä täys- vai täydennysravinto. Täysravinto täyttää sellaisenaan kissan päivittäisen tarpeen. Täydennysravinto sopii täydentämään ruokavaliota, esimerkiksi kuivaruoan lisäksi.


Kumpaa kuppiin, märkä- vai kuivaruokaa?

Lisäksi vaakakupissa painavat kissan yksilölliset tarpeet sekä sen ja omistajan mieltymykset.

- Kissat ovat lihansyöjiä ja ne voisivat elää tyytyväisinä pelkästään täysravinnoksi merkityllä märkäruualla. Jos et kuitenkaan halua ruokkia kissaasi pienellä määrällä märkäruokaa kuusi kertaa päivässä, suosittelemme antamaan sille sekä märkä- että kuivaruokaa, Koot ohjeistaa.

Märkäruuan puolesta puhuvat myös sen voimakkaammat tuoksut ja maut, joiden ansiosta märkäruoka saattaa maistua kissalle paremmin. Märkäruoka sisältää myös enemmän nestettä.

- Kissat ovat tunnetusti huonoja vedenjuojia, sillä ne ovat alun perin aavikkoeläimiä eivätkä juurikaan tunne janoa. Tämä voi aiheuttaa useita terveysongelmia, kuten virtsateiden ongelmia. Märkäruoka on siis hyvä vaihtoehto, jos yrität saada kissasi juomaan enemmän. Iäkkäämpien kissojen ja pentujen voi myös olla helpompaa syödä märkäruokaa, Koot kertoo.

Kuivaruuan pureskelu puolestaan ehkäisee plakin ja hammaskiven muodostumista hampaiden tasaiselle pinnalle ja auttaa siten pitämään kissan hampaat terveinä. Laadukkaista täysravintonappuloista kissa saa myös kaikki tarvitsemansa ravintoaineet.

Omistajan kannalta, kuivaruuan säilyttäminen ja tarjoaminen on vaivattomampaa kuin märkäruuan.

- Kissat ovat usein napostelijoita, eivätkä yleensä syö kaikkea ruokaa kerralla. Kuivaruuan voi jättää tarjolle pidemmäksi aikaa, jolloin kissa voi itse valita milloin sen syö, Koot toteaa.


Näin lasket sopivan märkä- ja kuivaruoan yhdistelmän

Jos haluaa ruokkia lemmikkiä märkä- ja kuivaruoan yhdistelmällä, on selvitettävä, millaiset määrät kutakin ruokaa täyttävät sen päivittäiset ravitsemukselliset tarpeet. Pitäisikö suhdeluvun olla esimerkiksi 70 % kuivaruokaa ja 30 % märkäruokaa? Tai märkäruokaa aamulla ja kuivaruokaa illalla?

- Oikeiden määrien varmistamiseksi on ensin selvitettävä kissan päivittäinen suositeltu kuivaruuan määrä. Se riippuu kissan koosta, iästä, painosta ja aktiivisuudesta. Kissan kuivanappulasäkkien kyljissä on mittataulukko oikean grammamäärän laskemiseksi, Koot vihjaa.

Kuiva- ja märkäruokien suhdeluvun voi itse valita, mutta lähtökohdaksi Koot suosittelee kokeilemaan kahta kolmasosaa kuivaruokaa ja yhtä kolmasosaa märkäruokaa.

- Märkä- ja kuivaruoka sisältävät eri määrän kaloreita grammaa kohden, joten niitä ei voi vain vaihtaa keskenään. Varmistaaksesi, että annat lemmikillesi oikean määrän, tarkista aina pakkauksessa olevat ohjeet. Määrät ovat reseptikohtaisia ja voivat vaihdella suurestikin eri ruokien välillä, Koot sanoo.