Rex Features / AOP
14:10 - 23.10.2021 / viihde / Findance
Keski-Suomi siirtyy talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin - "Nopeusrajoitusten alentuessa matka-ajatkin kasvavat"

Keski-Suomessa siirrytään muun maan tavoin talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin perjantaihin 29. lokakuuta 2021 mennessä.

Vaikka liukkautta ei välttämättä vielä olekaan, syksyn pimeys ja hirvieläinten aktiivinen liikkuminen kaksinkertaistaisivat onnettomuusriskin kesänopeuksilla ajettaessa.

Suurimmalla osalla valta- ja kantateistä nopeus laskee talvikaudeksi 80 km/t. Talvikaudeksi 100 km/t jää voimaan moottoriteillä ja tiejaksoilla, joilla on keskikaiteita. Nopeusrajoitusten vaihto aloitetaan Keski-Suomessa torstaina 28.10.2021 ja merkkien tulee olla vaihdettuna 29.10.2021.

– Turvaväli on tärkeää liukkaalla ja pimeällä ajettaessa. Myös pyyhkijöiden ja ajovalojen on oltava kunnossa, jotta kuljettaja erottaa huonolla kelillä muut tien käyttäjät ja hirvieläimet. Takavalojenkin on syytä nyt palaa, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen muistuttaa.

Etenkin jos on tarkoitus matkustaa pohjoiseen, talvirenkaat on syytä vaihtaa alle heti. Joka tapauksessa huonot kesärenkaat ovat syyssateillakin hengenvaaralliset.

– On hyvä vielä tiedostaa omia aikatauluja rakennettaessa, että nopeusrajoitusten alentuessa matka-ajatkin kasvavat. Huomioidaan tien päällä oma ja muiden turvallisuus, Pesonen korostaa.


Muista näkyä – siihen velvoittaa myös laki

Pimeään aikaan heijastimen käytön tärkeyttä ei voi ylikorostaa. Autoilijan on hyvin hankalaa nähdä hämärässä ja pimeässä varsinkaan tummiin vaatteisiin pukeutunutta kulkijaa, joka ei käytä heijastinta. Heijastin on edelleen halpa ja hyvä henkivakuutus!

– Nyt kannattaa muistaa sekin, että uusi laki velvoittaa pyöräilijöitä käyttämään kirkasta etuvaloa ja punaista takavaloa, Pesonen päättää.