TOAS
08:10 - 19.09.2021 / viihde / Findance
Tampereella opiskeleville täysin uusi asuntotyyppi - TOAS Hippos tarjoaa yhteisöyksiöitä
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Tampereen Kalevaan rakenteilla olevaan TOAS Hippoksen opiskelijakortteliin tulee kokonaan uudentyyppisiä asuntoja, niin kutsuttua yhteisöyksiötä. Yhteisöyksiöt ovat pieniä yksiöitä (n. 20 m2), jotka ovat osa neljän, kuuden tai yhdeksän asunnon ryhmää. Jokaisessa yksiössä on oma keittiö ja kylpyhuone, mutta asukkailla on mahdollisuus viettää aikaa myös asuntojen yhteisessä olohuoneessa.

– Tämä on ihan uusi asumismuoto ainakin meillä Tampereella, enkä ole kuullut, että muuallakaan Suomessa olisi yhteisöyksiöitä. Ajatus niistä syntyi, kun kysyimme opiskelijoiden mielipiteitä ja odotuksia asumisesta Hippoksen suunnittelun alkumetreillä vuonna 2016, TOASin toimitusjohtaja Kirsi Koski sanoo.


Yhdistelmä yksiön ja soluasumisen parhaista puolista

Opiskelijoiden asumistoiveet ovat pysyneet samoina tähän päivään asti: oma rauha on tärkeintä, mutta myös sosiaalisen kanssakäymisen ja yhteisöllisyyden merkitys korostuvat.

– Opiskelijat arvostavat yksityisyyttä, ja se näkyy meillä TOASilla ihan konkreettisesti pitkissä yksiöjonoissa. Toisaalta nuoret kaipaavat ympärilleen myös muita ihmisiä ja kohtaamisia. Varsinkin nyt, kun olemme vältelleet sosiaalisia kontakteja niin pitkään, Koski jatkaa.

Yhteisöyksiöt vastaavat opiskelijoiden toiveisiin myös edullisuudellaan.

– Tarkkaa vuokratasoa emme vielä tiedä, mutta se tulee olemaan matalampi kuin TOASin perusyksiöissä.

TOASilla uskotaan, että yhteisöyksiöillä on kysyntää tulevaisuuden opiskelija-asuntomarkkinoilla.

– Yhteisöyksiöissä yhdistyvät yksiöiden ja soluasuntojen parhaat puolet. Jokainen asukas määrittelee itse, kuinka paljon haluaa viettää aikaa yhteisissä tiloissa. On mielenkiintoista nähdä, miten tällainen asumismuoto otetaan vastaan, pohtii Koski.


Malliasunto sai torstaina ensimmäiset testiasukkaansa

TOAS Hippoksen tontille on sijoitettu yhteisöyksiön malliasunto, joka vastaanotti ensimmäiset testiasukkaansa torstaina 16.9. Sairaanhoitajaopiskelijat Julia Vänskä ja Venla Liimatainen pääsivät iltapäivän ajaksi kokeilemaan, miltä yhteisöyksiössä asuminen tuntuu.

– Tämä asumismuoto sopisi meille jo nyt, sillä tällä hetkellä meitä on neljän hengen porukka, jotka asumme samassa TOASin talossa kaikki omissa yksiöissämme ja hengailemme yhdessä aina jonkun kämpässä. Yhteiselle olohuoneelle olisi siis tilausta. Yhteisöyksiö vaikuttaa myös muuten toimivalta, siinä on paljon kaappitilaa ja kiva keittotila. Tälle on varmasti kysyntää, sillä opiskelijat ovat yleensä sosiaalista porukkaa, testiasukkaat tuumivat.

TOAS Hippoksen rakentaminen alkaa loppuvuodesta, ja sen viimeinen vaihe valmistuu arviolta vuoden 2025 aikana. Hanke toteutetaan allianssimallilla, jossa ovat mukana Hartela Länsi-Suomi Oy, arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy, Granlund Tampere Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy, A-Insinöörit Suunnittelu Oy ja Elementti Sampo Oy.