Alamy / AOP
22:10 - 28.08.2021 / viihde / Findance
Tuhat naista kertoo: virtsankarkailu on vaiettu salaisuus

B. Braun Medical Oy:n teettämään kyselyyn vastanneet tuhat naista kertoivat ajatuksiaan virtsankarkailusta. Kyselyn mukaan 65 prosenttia suomalaisista naisista on joskus kärsinyt virtsankarkailusta. Virtsankarkailu on haaste kaikenikäisille, ei pelkästään vanhemmalle ikäluokalle. Esimerkiksi 25–34-vuotiaista 53 prosenttia on joskus kärsinyt vaivasta. Vaikka vaiva on yleinen, tahaton virtsankarkailu koetaan tabuksi, eikä siitä haluta puhua toisten ihmisten kanssa. Sairaalatarvikkeita valmistavan B. Braun Medical Oy:n 1.–6.6.2021 teettämään kyselyyn vastasi tuhat 18–75-vuotiasta suomalaista naista.

B. Braunin teettämässä kyselyssä noin neljäsosa vastanneista kertoo, että virtsankarkailulla on vaikutusta arjen valintoihin, kuten pukeutumiseen tai urheiluun. Jopa puolet kokee epämiellyttävänä mennä paikkoihin, joissa ei ole vessaa lähellä. Varsinkin 35–75-vuotiaat kokevat vessattomuuden epämiellyttävänä. Selkeä enemmistö pitää rauhoittavana tietoa siitä, että jossain lähettyvillä on vessa.

– Tahatonta virtsankarkailua voi tapahtua arkisten asioiden yhteydessä, kuten urheillessa tai aivastaessa. Se voi olla myös seurausta raskaudesta, synnytyksestä tai vaihdevuosista. Virtsankarkailu on siis hyvin tavallinen asia, mutta siitä huolimatta kovin arka aihe monelle. Kyselymme vastaajista 14 prosenttia on joskus jättänyt osallistumatta tapahtumaan ja 28 prosenttia on joskus arastellut tuntemattomaan paikkaan menoa virtsankarkailun pelossa. Myös tiettyihin sairauksiin kuten MS-tautiin voi liittyä virtsankarkailua, kertoo B. Braunin liiketoimintayksikön johtaja Janita Krips.


Joka toinen jännittää aivastamista tai nauramista

Virtsankarkailu vaikuttaa monen arkeen. B. Braunin kesäkuussa teettämässä kyselyssä noin joka toinen nainen kertoo joskus pidättäneensä naurua tai aivastusta virtsankarkailun pelossa. Epävarmuus näkyy myös pukeutumisessa. Kolmannes naisista on välttänyt tietynlaisiin vaatteisiin pukeutumista tai kantaa varapikkuhousuja mukana virtsankarkailuun varautumiseksi.

– Vajaa puolet kertoo joskus käyttäneensä kuukautissidettä muulloinkin kuin kuukautisten aikana virtsankarkailun takia. Joka neljäs nainen on joskus jättänyt harrastamatta tietynlaista liikuntaa tai arastellut tuntemattomaan paikkaan menoa, Krips kertoo tutkimustuloksista.


Virtsankarkailu ei ole kahvipöytäkeskustelujen aihe

B. Braunin teettämän kyselyn vastaajista 46 prosenttia kertoo, ettei halua puhua virtsankarkailusta kenenkään kanssa. Neljä viidesosaa suomalaisnaisista on sitä mieltä, että virtsankarkailussa ei yleisesti ottaen ole mitään hävettävää. Tästä huolimatta 80 prosenttia kokee nolona, jos vahinko sattuu omalle kohdalle. Toisille sattuvaa virtsankarkailua vain alle puolet pitää nolostuttavana.

– Virtsankarkailu on vaiettu salaisuus. Iästä riippumatta lähes joka toinen ei halua puhua virtsankarkailusta kenellekään. Kun itse ongelmasta ei haluta puhua, myös siihen liittyvistä hoitomuodoista käytävä keskustelu loistaa poissaolollaan. Täysin myönteisesti asiasta puhumiseen suhtautuu vain 15 prosenttia naisista. Virtsankarkailuun on olemassa erilaisia hoitomuotoja ja siksi aiheesta pitäisikin puhua enemmän, Krips painottaa.

Uusi tamponin kaltainen hoitokeino vähentää tahatonta virtsankarkailua

Hieman alle puolet naisista on kokeillut lantionpohjan lihasharjoituksia ja vajaa kolmannes siteen kaltaista inkontinenssisuojaa hoitomuotona. Nämä hoitomuodot ovatkin B. Braunin teettämän tutkimuksen mukaan tutuimpia. Harvinaisempia hoitomuotoja ovat lääke- ja leikkaushoito. Vaipan kaltainen inkontinenssisuoja herättää suomalaisissa naisissa selkeästi vähiten kiinnostusta, sillä vain 6 prosenttia olisi valmis kokeilemaan sitä hoitomuotona.

Hoitomuotoja on kuitenkin monenlaisia. B. Braunin teettämän kyselyn vastaajista 74 prosenttia joskus käyttää tamponia tai kuukautiskuppia kuukautisten hoidossa. Niiden kaltaisten tuotteiden käyttö virtsankarkailun ehkäisyssä on kuitenkin edelleen harvinaista.

– Lantionpohjan lihasten treeni on hyödyllistä kaikille iästä riippumatta. Haasteeksi muodostuu se, että treeniä pitäisi tehdä säännöllisesti ja hamaan tulevaisuuteen saakka. Ei lantionpohjan lihakset poikkea vaikkapa vatsalihaksista. Jos treenin lopettaa, palataan hyvin pian lähtöruutuun, Krips toteaa.

B. Braun on kehittänyt uudenlaisen virtsankarkailun riskiä merkittävästi vähentävän tuotteen, Diveenin. Itsehoitoon tarkoitettu tuote on helppokäyttöinen ja huomaamaton, tamponin kaltainen emättimeen asetettava tuote. Diveeniä ei tarvitse poistaa wc-käynnin yhteydessä ja se tarjoaa suojaa jopa 12 tunniksi.

– Toiminta perustuu siihen, että esimerkiksi yskimisestä aiheutuva äkillinen vatsansisäinen paine välittyy virtsarakon kautta suoraan Diveeniin antaen tuen virtsaputkelle. Näin tahaton virtsankarkailu vähenee, Krips kertoo.

B. Braun Medical Oy:n teettämä kuluttajakysely toteutettiin 1.–6.6.2021. Tiedonkeruun toteutti tutkimusyhtiö Bilendi online-kyselynä. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–75-vuotiaat naiset ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista naista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi iän ja asuinalueen mukaan.