Pixabay
05:10 - 13.08.2021 / viihde / Findance
Runsaalla päivittäisellä alkoholinkäytöllä on monia haittavaikutuksia maksan toimintaan

Oliko kesän janojuomasi olut, lonkero tai siideri? Jo muutaman viikon runsas alkoholinkäyttö aiheuttaa käytännössä kaikille maksan rasvoittumista. Jos juominen jatkuu pidempään, seurauksena voi olla maksan pysyvä vaurioituminen.

Jos kesälomalla janojuomana on ollut alkoholi, grillatessa on huomaamatta sihahtanut pullo jos toinenkin auki tai auringonlaskua on ihastellut vain viinipullo kädessä, alkoholia on tullut helposti nautittua yli 5 annosta päivässä. Jo yksittäinen humalaan johtava juominen aiheuttaa mittavia muutoksia elimistöön ja ennen kaikkea maksan rasva-aineenvaihduntaan. Kun juominen jatkuu pidempään, myös haitat kertautuvat.

Jo muutaman viikon runsas alkoholin käyttö aiheuttaa käytännössä kaikille maksan rasvoittumisen.

– Hyvä uutinen on, että rasvoittunut maksa palautuu, kun alkoholin käyttö loppuu. Rasva häviää maksasta jopa kahdessa viikossa, kertoo gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta.


Jos alkoholinkäyttö jatkuu kuitenkin pidempään, rasvamaksa voi edetä rasvamaksatulehdukseksi eli steatohepatiitiksi ja vuosien, ja jopa kuukausien kuluessa, voi maksaan kehittyä fibroosia ja myöhemmin maksakirroosi.

– Vaikeassa, sairaalahoitoa vaativassa alkoholihepatiitissa henkilö on yleensä käyttänyt alkoholia runsaasti useamman kuukauden tai vuoden ajan, mutta erityisen alttiilla henkilöllä alkoholihepatiitti voi kehittyä jo vähäisemmällä ja lyhyemmällä alkoholinkäytöllä, Åberg muistuttaa.

Alkoholin aiheuttama haimatulehdus vaatii yleensä useamman vuoden runsaan juomisen, mutta myös lyhyempikin intensiivinen ryyppykausi voi johtaa äkilliseen haimatulehdukseen.


Turvallista alkoholin käytön rajaa on vaikea asettaa, koska alkoholin maksalle aiheuttama haittaa riippuu muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä, ylipainosta, tupakoinnista ja muista sairauksista. Ylipainoon tai diabetekseen liittyvässä rasvamaksataudissa (NAFLD) maksa on herkempi alkoholin haitallisille vaikutuksille. Jo vähäinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa steatohepatiitin kehittymisen.

– Kesän muutaman viikon runsas alkoholin käytön riskinä on, että runsas alkoholin käyttö ei lopukaan loman loputtua. On tärkeää tunnistaa vaikeus laittaa korkki kiinni ja apua lopettamiseen kannattaa hakea ajoissa, kehottaa munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Työterveyden tai terveyskeskuksen hoitajan kanssa on hyvä ottaa alkoholinkäyttö puheeksi ja saada oikea-aikaista apua.