Pixabay
04:10 - 07.08.2021 / viihde / Findance
Tays suosittelee: "Suojaa itseäsi ja vauvaa raskauden aikana - ota koronarokote"

Laajoissa kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että raskaana olevat naiset ovat suuremmassa riskissä koronaviruksen aiheuttaman taudin vaikeaan muotoon, teho-osastolle ja hengityskoneeseen joutumiseen, kertoo Tays. Äitikuoleman riski on myös koholla vaikeissa tautimuodoissa. Rokote suojaa raskaana olevaa koronataudilta ja taudin aiheuttamalta ennenaikaiselta synnytykseltä.

Koronaviruksen deltavariattiin on todettu liittyvän lähes kaksinkertainen vaikeampien tautimuotojen esiintyminen rokottamattomilla raskaana olevilla tuoreessa isobritannialaistutkimuksessa. Vertailuryhmänä oli viruksen alkuperäisen muodon aiheuttamat sairastumiset.

Sikiön kannalta äidin koronavirusinfektio tuo useita riskejä. Ennenaikaisen synnytyksen ja vastasyntyneiden teholle joutumisen riski on koholla. Äidin vaikea tautimuoto uhkaa myös sikiön hapensaantia ja terveyttä.

Raskaana olevia rokottamattomia osastohoitoon myös Taysissa

Deltavariantin yleistyttyä ja neljännen tautiaallon myötä myös Taysin alueella on rokottamattomia raskaana olevia päätynyt osastohoitoon ja taudin aiheuttamaan ennenaikaiseen synnytykseen.

Koronarokote suojaa raskaana olevaa koronataudilta ja taudin aiheuttamalta ennenaikaiselta synnytykseltä. Lisäksi raskausajan rokote suojaa sekä äitiä että lasta teho-osastohoidon tarpeelta.

Rokotteen ottaminen on sallittua ja suositeltavaa kaikissa raskauden vaiheissa ja raskautta suunniteltaessa. Jos rokotussarjasta ei ehtisi toteutua kuin ensimmäinen rokote ennen synnytystä, sekin antaa jo osittaista suojaa loppuraskauteen, ja toisen rokotteen voi ottaa imetysaikana.

Toisaalta ennen hedelmöitystä otetun ensimmäisen rokotuksen jälkeen toisen rokotteen voi ottaa raskauden alkamisen jälkeen normaalilla rokotusvälillä.