Sergio Azenha / Alamy / AOP
04:10 - 06.07.2021 / viihde / Findance
Padel-buumi leviää vauhdilla: Uusia rahoituspäätöksiä miljoonilla euroilla

Valtavan suosion saavuttanut padel on käynnistänyt uusien kenttien rakennusaallon Suomessa. Pelkästään alkuvuoden aikana Finnvera on myöntänyt padel-hankkeille takauksia lähes neljällä miljoonalla eurolla.

Padel-kenttiä avataan nyt kiihtyvällä tahdilla eri puolilla Suomea. Finnvera on tehnyt rahoituspäätöksiä padel-hankkeista lähes 6 miljoonalla eurolla viimeisen 2,5 vuoden aikana. Kappalemääräisesti puhutaan kymmenistä hankkeista.

– Kysyntä kentille on kova, sillä pelaajia tulee jatkuvasti lisää. Meillä on parhaillaan vireillä ja keskusteluissa uusia rahoitushankkeita ympäri Suomea. Toista näin nopeasti suosion saanutta lajia ei tule kyllä mieleen, sanoo Finnveran Etelä-Suomen aluejohtaja Anna Karppinen.


300 uutta kenttää

Espoolainen Padel Sports Oy julkisti alkuvuonna suurimman yksittäisen kenttäinvestointipäätöksen, kun yhtiö ilmoitti rakentavansa Suomeen 2–3 vuoden aikana 300 padel-kenttää. Padel Club Finland -nimeä käyttävällä yrityksellä on tällä hetkellä 40 kenttää lähinnä pääkaupunkiseudulla.

Kasvun vauhdittamiseksi Padel Sports on saanut 10 miljoonan euron rahoituksen pääomasijoitusyhtiö Findalta. Myös Finnvera on ollut mukana kasvua rakentamassa.

– Meillä on tarkat kriteerit kenttien avaamisesta, ja haluamme kuitenkin kehittää kenttien ympärille muutakin toimintaa, kuten valmennusta, sanoo Padel Sportsin toimitusjohtaja Kalle Väinölä.

Kuopiolaisessa matkailu-, liikunta- ja hyvinvointialue Bellanrannassa padelia pääsee pelaamaan tänä kesänä neljällä ulkokentällä.

Bellanpuisto Oy:n toimitusjohtajan Antti Pakkalan mukaan padel sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille pelaajille, ja se on yksi lajin suosiota selittävistä tekijöistä. Ilmiö ei ole jäämässä tähdenlennoksi.

– Peli on niin sosiaalinen ja koukuttava. Jatkuvuuden kannalta on tärkeää pystyä tarjoamaan pelaajille liiga- ja seuratoimintaa. Panostamme myös valmennustyöhön. Uskon, että seuratoiminnalle on täällä suurempi tilaus kuin pääkaupunkiseudulla. Ihmiset haluavat kuulua seuraan, Pakkala pohtii.


Rahoittajat tarkastelevat liiketoimintaa

Padel on kasvanut nopeasti hittilajiksi, mutta rahoittajat arvioivat investointihakemuksia puhtaasti liiketoiminnan näkökulmasta. Finnveran rahoituksen laajuus voi vaihdella riippuen siitä, onko kyseessä kiinteistöinvestointi vai esimerkiksi pelkkä kenttäinvestointi.

Rahoittajalle tärkeintä on tietää, onko hankkeessa kannattavan liiketoiminnan edellytykset. Laskelmissa korostuvat kassavirta ja velanhoitokyky.

Finnveran Anna Karppisen mukaan rahoitusrakenteen pitää olla terve. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yrittäjä sitoutuu laittamaan mukaan myös omaa pääomaa. Hankkeissa Finnvera toimii tyypillisesti pankin myöntämän lainan takaajana.

artikkelin avainsanat:
Finnvera liikunta padel