Sarayut Thaneerat / Alamy
18:10 - 22.06.2021 / viihde / Findance
Digi- ja väestötietovirasto toteuttaa EU-koronatodistusten tarkistuspalvelun Suomeen

EU:n koronarokotustodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. Todistuksen tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista.

Todistuksella kansalainen voi osoittaa saaneensa koronarokotuksen, sairastaneensa koronan tai saaneensa ennen matkaa negatiivisen koronatestituloksen. Henkilön on kuitenkin ennen matkaa selvitettävä itse, millaista todistusta kohdemaa vaatii. EU-maat ottavat EU:n koronatodistukset (EU digital COVID certificate) ja niiden lukusovellukset käyttöön eriaikaisesti.

Tämä tarkoittaa, että EU-mailla ei välttämättä ole täysin samaan aikaan valmiuksia antaa ja varmistaa todistuksia. Muiden todistusten osalta EU-maat päättävät itse, mitä todistuksia ne hyväksyvät maahan saapuvilta.

DVV toteuttaa Suomen EU-koronatodistusten tarkistuspalvelun, jonka avulla voidaan varmistua EU-koronatodistuksen sisällöstä ja oikeellisuudesta. Tarkistuspalvelua hyödynnetään matkustuksen yhteydessä viranomaisten käyttämissä tarkistussovelluksissa, joilla varmistetaan todistusten sisältö ja oikeellisuus. Palvelu välittää myös Suomessa myönnettyjen koronatodistusten tarkistusvarmenteet muiden EU-jäsenmaiden käyttöön.

Kukin EU-jäsenmaa toteuttaa maakohtaiset ratkaisut EU-koronatodistusten myöntämiseen ja tarkastamiseen. Ratkaisut pohjautuvat EU:n eHealth -verkoston yhteistyössä laatimiin määrityksiin sekä näiden pohjalta julkaistuihin avoimen lähdekoodin referenssitoteutuksiin.


Miten EU-koronatodistus toimii?

- Todistuksen saa ladattua OmaKannasta PDF-muodossa säilytettäväksi puhelimessa tai tulostettavaksi paperille.

- EU:n koronatodistuksessa on QR-viivakoodi, joka sisältää digitaalisen allekirjoituksen todistuksen aitouden ja oikeellisuuden todentamiseen.

- Todistuksen tarkistamisen yhteydessä QR-koodi skannataan ja todistuksen myöntäneen tahon allekirjoitus todennetaan.

- EU-jäsenmaiden todistusten allekirjoitusavainten julkiset varmenteet välitetään Euroopan komission palveluväylän kautta, jonka avulla koronatodistus voidaan tarkistaa kaikkialla EU:ssa. Todistuksen haltijan tietoja ei välitetä palveluväylän kautta vaan ainoastaan todistusten myöntävien tahojen allekirjoitusvarmenteita.