Tulli / Aku Häyrynen
05:10 - 18.06.2021 / viihde / Findance
Tilaatko tavaraa ulkomaisista verkkokaupoista? Näin tullaaminen sujuu mutkattomasti

Ulkomaisista verkkokaupoista tilaaminen on helppoa, mutta tiedätkö, milloin ostokset pitää tullata ja miten se tapahtuu? Tutustu tullaamisen muistilistaamme, niin saat pakettisi perille mahdollisimman vaivattomasti. Huomioi, että heinäkuusta alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat ostokset pitää tullata ja niistä pitää maksaa arvonlisävero.

Kun tilaat tavaraa ulkomaisista verkkokaupoista, saattaa maahantuontiin liittyä tullaamista ja veroja. 1.7.2021 alkaen ostoksilla on syytä olla entistä tarkempi, sillä heinäkuun alusta kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat tavarat pitää tullata ja niistä pitää maksaa arvonlisävero. EU-alueelta tilatessa tullausta ei tarvitse tehdä, jos tavara toimitetaan toisesta EU-maasta ja on valmistettu tai tullattu siellä. Nettiostoksilla kannattaa myös muistaa, että joidenkin tavaroiden maahantuontiin liittyy rajoituksia ja kieltoja.

Näillä vinkeillä onnistut

1. Ennen kuin tilaat – tutustu ohjeisiin

- Tarkista, pitääkö tilaamasi tavara tullata ja liittyykö maahantuontiin rajoituksia tai kieltoja.

- Arvioi mahdolliset tullimaksut ja arvonlisävero Tullilaskurissa, muista lisäksi ottaa huomioon kuljetuskustannukset ja joissain tapauksissa polkumyynti -ja lisätullit.

- Heinäkuusta 2021 alkaen kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat tavarat pitää tullata ja niistä pitää maksaa arvonlisävero.


2. Kun lähetys on tulossa – aika tullata

- Odota, että saat kuljetusyritykseltä saapumisilmoituksen. Toimi sen jälkeen.

- Tullaa lähetys kuljetusyrityksen ilmoittamassa määräajassa. Voit tehdä sen itse Tullin nettisivuilla tai ostaa tullauksen palveluna kuljetusyritykseltä.

3. Tullauksen jälkeen – paketti saapuu

- Seuraa lähetyksesi kulkua kuljetusyrityksen lähetysseurannassa. Tulli ei säilytä tai kuljeta lähetyksiä.

- Jos tarvitset lisätietoa saapumisilmoituksesta tai paketin sijainnista, ole yhteydessä kuljetusyritykseen.


Tullausmäärät moninkertaistuvat heinäkuussa, viivästyksiäkin voi tulla

EU:n arvonlisäverouudistus tuo kotimaiset ja muiden EU-maiden verkkokaupat samalle viivalle EU:n ulkopuolisten myyjien kanssa. Samalla uudistus tarkoittaa merkittävää kasvua tullattavien pakettien määrässä heinäkuusta alkaen. Tullissa on varauduttu muutokseen huolellisesti yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa, mutta viivästykset ja odottamattomat ongelmat eivät ole poissuljettuja.

– Teemme Tullissa parhaamme, jotta kaikkien pakettien tullaus sujuisi ongelmitta pakettimäärän kasvusta huolimatta. Myös tilaajana kannattaa kuitenkin varautua siihen, että viivästyksiä saattaa tulla. Nyt voi olla myös hyvä hetki harkita, mistä kiireelliset tilaukset tekee tai onko mahdollista siirtää tilausta myöhemmäksi, kertaa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio Tullin ulkomaankauppa- ja verotusosastolta.

artikkelin avainsanat:
tulli verkkokaupat