Pixabay
12:10 - 13.06.2021 / viihde / Findance
Veneilyn suosio ja vahinkojen määrä kasvussa - "vene voi syttyä vesilläkin tuleen"

Lämpimät kesät ja kotimaahan korona-aikana keskittynyt vapaa-ajanvietto ovat lisänneet veneilyn suosiota. Samalla kasvaa myös veneillessä sattuneiden vahinkojen määrä. LähiTapiolan tilastojen mukaan veneitä vahingoittuu etenkin pohjakosketuksissa ja törmäyksissä, mutta myös myrskyn, palon ja varkauden riskeihin on hyvä varautua. Vesiskoottereiden kasvava suosio näkyy myös vahinkomäärässä.

Vesillä liikkujien määrä kasvoi lämpimänä viime kesänä, ja venekauppa on edelleen jatkunut vilkkaana, kun suomalaiset valmistautuvat toiseen koronakesään. Traficomin tilastojen mukaan vesikulkuneuvojen ensirekisteröintien määrä kasvoi viime vuonna noin viidenneksen, ja kasvu on jatkunut vuositasolla tänä keväänä. Myös käytetyille veneille on riittänyt ostajia, ja samaan aikaan vuokraveneily on yleistynyt. Kaikkiaan veneilyn suosiota on kasvattanut kotimaassa ja mökeillä vietetty aika.

Lisääntynyt vesillä liikkuminen näkyy myös vakuutusyhtiöissä. LähiTapiolan korvaamien venevahinkojen määrä kasvoi viime vuonna noin 15 prosenttia edellisvuodesta. Yli puolet kaikista venevakuutuksesta korvatuista vahingoista liittyy veneillessä sattuneisiin virheisiin, kuten karilleajoihin ja pohjakosketuksiin tai törmäyksiin esimerkiksi laituriin.

- Viime kesästä poikkeuksellisen teki myös lisääntynyt myrskyvahinkojen määrä, kun puuskat, sade ja aallot rikkoivat veneitä esimerkiksi länsirannikolla. Valtaosa korvaamistamme vahingoista sattuu moottoriveneille, mutta nyt on kasvanut myös vesiskoottereiden vahinkojen määrä, mikä peilaa niiden kasvavaa suosiota. Tyypillisesti näin kauden alussa sattuu vahinkoja veneiden kuljetuksessa ja vesillelaskussa, ja se on jo näkynyt korvauspalvelussamme, kertoo LähiTapiolan kehityspäällikkö Timo Ekholm.

Valtaosa Suomen vesillä liitävistä veneistä on moottoriveneitä. Traficomin mukaan niitä oli rekisteröity viime vuoden lopussa lähes 200 000, kun esimerkiksi purjeveneitä oli rekisterissä vajaat 15 000 ja vesiskoottereita runsaat 8 000. Vesijettien määrä on kasvanut noin tuhannen tahtia vuositasolla. Valtaosaa pienistä veneistä, kuten mökkikäyttöisistä soutuveneitä, ei tarvitse rekisteröidä.


Tuli voi tehdä tuhoa myös veden keskellä

Veneen ajossa ja siirroissa sattuvia vahinkoja voidaan ehkäistä huolellisuudella, maltilla ja hyvillä veneilytaidoilla. Veneen omistajan on kuitenkin hyvä tiedostaa myös muut veneilijän riskit. LähiTapiolalle ilmoitetaan vuosittain satoja rikoksiin, kuten varkauksiin ja murtoihin, liittyviä vahinkoja. Lisäksi venepaloja tapahtuu kymmeniä vuosittain.

- Veneessä syttyvä palo saa usein alkuunsa moottoritilasta. Kun veneessä syttyy vesillä palo, ei siinä välttämättä ole muuta tehtävissä kuin pelastautua veteen. Etenkin lasikuituvene saattaa leimahtaa tuleen hyvin nopeastikin. Pieniä palonalkuja varten moottoriveneessä kannattaa kuitenkin olla käsisammutin, jonka käyttöä on harjoitellut ennalta, sanoo Ekholm.

Varkausvahingot painottuvat bensa-, perämoottori- ja elektroniikkavarkauksiin. Arvokkaita laitteita ei siis kannata jättää pitkäkyntisten ulottuville, vaan lukita ne veneessä tai siirtää lukittuun tilaan. Mahdollisuuksien mukaan venettä kannattaa myös säilyttää valaistulla tai vartioidulla alueella.

- Koko venettä harvemmin varastetaan, koska sen siirtäminen maitse on hankalaa ja Suomessa myös venerekisteröinti ehkäisee venevarkauksia. Venettä ei kuitenkaan kannata säilyttää varkaille lähtövalmiina trailerilla. Lisäksi veneestä, perämoottorista ja mahdollisista laitteista kannattaa aina ottaa tunnistetiedot talteen.


Vakavat onnettomuudet vähenemässä? Tarkkana vesillä

Kaikkein vakavimpien eli kuolemaan johtaneiden vesiliikenneonnettomuuksien määrä väheni Traficomin mukaan viime vuonna, vaikka veneilykesä oli hyvin vilkas. Onnettomuuksissa menehtyi 30 henkilöä, mikä oli noin kolmanneksen vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Kaikkiaan vesiliikenneonnettomuuksia sattui kuitenkin noin 2 200, mikä pysyi samalla tasolla kuin edellisvuonna. Suurin osa hukkumisista liittyi soutuveneen tai pienen moottoriveneen kaatumiseen tai kallistumiseen.

- Maltin, ennakoinnin ja pelastusliivien käytön merkitystä ei voi vesillä liikkuessa koskaan korostaa liikaa. Tänä kesänä vesillä voi myös olla monia kokemattomia veneilijöitä, mikä korostaa turvallisuusasioiden harkintaa jo rannan puolella. Veneeseen tullut vaurio voidaan saada korjattua rahalla, mutta menetettyä ihmishenkeä ei mikään palauta, muistuttaa Ekholm.

Veneilytaitoja opetteluun ja kertaamiseen löytyy esimerkiksi monia verkkolähteitä. Lisäoppia voi hakea myös esimerkiksi veneilyseurojen järjestämiltä kursseilta. Kokosimme koulutuksia ja muuta hyödyllistä veneilytietoa aiemmin tähän juttuun.

Viisi vinkkiä turvalliseen veneilykesään

- Päällikkö vastaa veneen turvallisuudesta. Kesällä 2020 voimaan tulleessa uudessa vesiliikennelaissa korostettiin päällikön vastuuta. Joka veneessä tulee olla päällikkö, joka vastaa veneen kulusta ja matkustajien turvallisuudesta. Hän huolehtii muun muassa siitä, että kaikkien turvallisuusvarusteet ovat kunnossa ja ohjeistaa muita veneessä olijoita.

- Pelastusliivit kaikille veneessä olijoille. Veteen joutuessa pelastusliivi auttaa pysymään pinnalla. Sen on tärkeää olla kantajalleen sopivan kokoinen.

- Sammutin auttaa palon syttyessä. Lain mukaan käsisammutin pitää olla sellaisissa veneissä, joissa on liekillä toimiva polttolaite, sisämoottori tai yli 25 kilowatin perämoottori.

- Sammutin tulee tarkastuttaa vuoden välein, koska esimerkiksi kosteus, kylmyys tai tärinä voivat heikentää sen toimivuutta. Alkusammutus onnistuu varmimmin, kun sitä on harjoitellut ennalta.

- Varaudu myrskyn varalle. Jos vene on vedessä myrskyn iskiessä, se voi iskeytyä laituriin, naapuriveneisiin tai esimerkiksi täyttyä vedellä. Varmista ennen myrskyä, että veneen kiinnitykset ovat kunnossa eikä mahdollinen veden poistoaukko ole tukossa.

- Vakuutus on turvana vahingon sattuessa. Venevakuutus korvaa valitusta laajuudesta riippuen esimerkiksi varkaus-, kuljetus-, karilleajo-, törmäys-, myrsky- ja palovahinkoja sekä veneen käyttämisestä toiselle aiheutuneita vahinkoja. Veneilykauden alussa on hyvä tarkistaa vakuutuskirjasta, että turva on omaan veneeseen ja käyttöön riittävä sekä ilmoittaa mahdollisista muutoksista vakuutusyhtiöön. LähiTapiolan kodin ja mökin vakuutus kattaa pienten soutuveneiden ja enintään 10 hevosvoiman perämoottoriveneiden vahingot.

artikkelin avainsanat:
kesä LähiTapiola vakuutukset vakuutus veneily