Tuuli Nikki
14:10 - 09.06.2021 / viihde / Findance
Suomipoppari menetti parhaan ystävänsä - "sinä aamuna maailmani romahti"
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Kesäkuun 8. vuonna 2016 on päivä, jonka suomalainen pop-artisti Sana eli Sanna Rönnberg muistaa ikuisesti. Se oli päivä kun hänen paras ystävänsä menehtyi.

"Yksi puhelu murskasi koko maailmani. Ne pari sanaa.", Sana huokaa. Hän työskenteli ystävänsä henkilökohtaisena avustajana onnettomuuden jäljiltä. "Käytännössä koko elämäni pyöri hänen ympärillä. Hän oli tukipilarini, hän oli kaikki, mitä minulla täällä oli. Myös työpaikkani oli hänen luonaan."

Sana oli nähnyt kuolinyönä unta ystävästään. "Hän tuli uneeni kertoen, että saa häädön asunnostaan ja että menetän työni. Sen jälkeen hän vain nauroi. Heräsin unen jälkeen säpsähtäen, kello oli aamuyön puolella. Minulla oli outo tunne. Aamulla sain kuulla hänen kuolleen. Ne oli kai hyvästit."

Sana jutteli unesta myös meedion kanssa. "Meedio sanoi, että monesti tälla tavalla uneen tuleva ihminen esittäytyy unessa niin, kuin haluaisi hänet muistettavan. Ja kyllä, nauru ja ilo ovat hänestä päällimmäisenä mielessä. Hänen asenteensa ja positiivinen suhtautuminen vaikeidenkin asioiden keskellä. Opin häneltä paljon."

Sanan ystävän kuolemaan liittyivät päihteet. Kuoleman jälkeen Sana on puhunut julkisesti päihteiden vastaisesti, sekä luennoinut aiheesta kouluissa ja nuorisotaloilla. "Lopetin päihteidenkäytön vuonna 2015 myöntäessä itselleni alkoholiongelman. En todella tiennyt mitä ystäväni kävi läpi. Minä olin se ihminen keneltä hän halusi pimittää täysin sen maailman."

Monet muut tiesivät päihteiden tulleen kuvioihin. "Heitä oli pyydetty salaamaan asia minulta, mutta en pääse yli siitä, olisinko voinut auttaa, jos olisin tiennyt? Olisiko hän vielä täällä?"

"Alussa olin vihainen. Enää en tunne vihaa, mutta asiaa on silti vaikea ymmärtää. Toivon, että vastaavassa tilanteessa olevat ihmiset kertovat läheisille huolestaan."

Sana kehoittaa kaikkia tarkkailemaan omaa, sekä myös läheistensä päihteidenkäyttöä, vaikka se ei olekaan helppoa tai yksinkertaista. "Se yltyy niin salakavalasti ongelmaksi, eikä sitä itse edes näe. Jos joku läheinen mainitsee asiasta, se harvoin on aiheetonta. Silloin täytyy pysähtyä ja tarkkailla omaa toimintaansa, ja lopettaa kokonaan jos homma ei pysy käsissä. Apua on saatavilla. Asian kanssa ei kannata jäädä yksin."

"Tiedän miten helppoa on keksiä tekosyitä ja valheita. Tiedän myös miten helppoa on uskoa niitä läheiseltä."

Sanan ystävän kuolemasta on nyt viisi vuotta aikaa. "Ikävä ei katoa koskaan, mutta suru muuttaa muotoaan. Pystyn puhua yhteisistä muistoista itkemättä, mutta silti ajoittain ajaudun loputtomaan itkuun. Antaisin mitä tahansa, että saisin hänet takaisin."

Sana on tehnyt yhdessä Maya Paakkarin kanssa ystävänsä muistoa kunnioittaen kappaleet Haava (2016) ja Haava 2.0 (2019).

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

artikkelin avainsanat:
Sana
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!