Yle Kuvapalvelu
08:10 - 04.04.2021 / tv-sarjat / Findance
Yle Areena: Ihmisten puolue palasi katsottavaksi - mukana mm. Kari Hietalahti, Mari Perankoski ja Taneli Mäkelä

Palkittu poliittinen satiiri Ihmisten puolue on tehnyt kaivatun paluun Yle Areenaan. Atte Järvisen käsikirjoittaman ja ohjaaman komediasarjan kaikki kolme tuotantokautta ovat katsottavissa Areenassa toistaiseksi.

Nimensä mukaisesti Ihmisten puolue on ihmisen puolella. Puolue ajaa tavallisen suomalaisen ja miksei myös ulkomaalaisen ihmisen asiaa. Ihmisten puolueeseen mahtuu jäseniä kotiäidistä laskentamerkonomiin.

Entisen kunnanvaltuutetun, diplomi-insinööri Tapani Riihimäen (Taneli Mäkelä) perustaman puolueen jäseniä ovat pk-yrittäjä Topi-Petteri Saikkonen (Kari Hietalahti), karaoke-emäntä Päivi Teittinen (Mari Perankoski), hieroja Regina Mälkki (Kaija Pakarinen) sekä offset-painaja Hannes Säkkijärvi (Asko Sahlman). Kerran viikossa jäsenet kokoontuvat käymään läpi menneen viikon tapahtumia ja hiomaan uusia strategioita puolueen kehittämiseksi.

Ihmisten puolue -sarjaa tehtiin 3 tuotantokautta vuosina 2008-2010. 36-osaisen sarjan ovat käsikirjoittaneet Atte Järvinen ja Reino Portimo. Ihmisten puolue voitti Yleisö-Venlan vuonna 2010 ja Parhaan viihde- ja musiikkiohjelman Kultaisen Venlan vuonna 2011.


Historia

Ihmisten puolueen lyhyet juuret ulottuvat vuoteen 2007 ja tarkemmin tuon vuoden syksyyn. Tästä huolimatta puolueen jäsenillä on pitkä kokemus yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta eri aloilla. Ihmisten puolueeseen mahtuu jäseniä kotiäidistä laskentamerkonomiin. Moni jäsen on ollut vuosia työelämässä ja siten vaikuttanut omalla panoksellaan Suomen kehittymiseen ja suomalaisen ihmisen oloihin. Puolueen kokoava voima puheenjohtaja Riihimäki on ollut ansioituneesti mukana jopa kunnallispolitiikassa.

Jo pienenä poikana Riihimäellä oli tapana kysyä miksi? Usein vastaus oli niin monimutkainen ettei Riihimäki sitä ymmärtänyt. Riihimäki muodosti tästä Ihmisten puolueen yhden johtoajatuksen: ihmiselle pitää puhua niin että ihminen sen ymmärtää.

Ennen puolueen syntyä Riihimäellä oli tapana tavata samanmielisiä ystäviään ja puhua tärkeistä asioista. Yhteiset sieniretket tai grillaushetket päättyivät aina yhteiskunnalliseen debattiin yön pikkutunneilla ja ystäväporukka tajusi että heidän tehtävänään on siirtyä politiikkaan. Puolue syntyi kuin itsestään ja puolue sai nimekseen Ihmisten puolue.

Puolue on pitkään suunnitellut omaa pää-äänenkannattajaa ja toisin kuin muut puolueet on päätynyt siihen, ettei se sitä tarvitse.

Ihmisten puolue on perustamisesta asti ottanut kovasta kantaa tärkeisiin asioihin. Erilaiset koko kansan foorumit ovat tulleet tutuiksi jäsenille. Jäsenten yleisönosastonkirjoitukset eri lehdissä ovat tuttua luettavaa monelle. Voisi sanoa että yhteiskunnassa on ollut musta piste ja nyt Ihmisten puolue täyttää sen.

Sarja oli edellisen kerran katsottavissa Yle Areenassa 13.12.2019-2.6.2020.