Alamy / AOP
06:10 - 01.04.2021 / viihde / Findance
Lemmikinomistajasta lemmikkivanhemmaksi - "Eläintä ei enää vain omisteta, vaan niitä pidetään yhä enemmän osana perhettä"

Lemmikkivanhemmuus on maailmanlaajuisesti nouseva trendi, joka kasvattaa esimerkiksi lemmikkien tarvikkeiden ja palveluiden sekä laadukkaan ruuan ja herkkujen kysyntää. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan myös suomalaiset lemmikinomistajat panostavat lemmikkiensä ravintoon. Noin neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että ekologisesti valmistetulla ruualla on vaikutusta lemmikin hyvinvointiin.

Koronapandemia on tuonut tullessaan lemmikkieläinbuumin. Samalla kasvaa myös niin sanottu lemmikkivanhemmuus eli pet parenting -ilmiö, jossa ihmiset kohtelevat lemmikkieläimiään perheenjäseninä.

– Eläintä ei enää vain omisteta, vaan niitä pidetään yhä enemmän osana perhettä. Lemmikin omistajat kokevat saavansa rakkaista karvakavereistaan paitsi seuraa, myös emotionaalista tukea, ja haluavat pitää niistä hyvää huolta, toteaa eläinlääkäri Bo Vanbeselaere eläintenruokavalmistaja Edgard & Cooperilta.

Lemmikkivanhemmat kiinnittävät tavallista enemmän huomiota esimerkiksi eläinten laadukkaaseen ja terveelliseen ravintoon, hankkivat enemmän lemmikkitarvikkeita ja -vaatteita sekä käyttävät eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä palveluja.

Suomalaiset arvostavat laadukasta ruokaa

Vanbeselaeren mukaan lemmikkieläinten määrä sekä lemmikkituotteiden ja laadukkaan ruuan kysyntä on nyt kaikkien aikojen korkeinta, ja niiden ennustetaan kasvavan edelleen. Trendin mukaisesti esimerkiksi Edgard & Cooperin valikoimaan kuuluu luomutuotteita ja sen koko valikoima on pakattu ekologisesti.

Edgard & Cooperin teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan eläintenruuan laatu ja terveellisyys ovat korkealla myös suomalaisten arvoasteikolla. Yli 67 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista on sitä mieltä, että ruuan hinnalla ei ole väliä, kunhan tuotteet ovat terveellisiä ja laadukkaita. Noin kymmenesosa antaa lemmikilleen sitä, mitä eläinlääkäri suosittelee. Noin viidennes kertoo yhä etsivänsä markkinoilta hinnaltaan edullisimman vaihtoehdon.

Noin 81 prosenttia suomalaisista pitää tärkeänä tai erittäin tärkeänä sitä, että lemmikin ruoka on valmistettu ja pakattu ekologisesti. Noin 77 prosenttia uskoo, että ekologisesti valmistettu ruoka myös vaikuttaa lemmikin hyvinvointiin paljon tai jonkin verran.

Yli puolet kyselyyn vastaajista kertoo myös säännöstelevänsä ruuan tarkasti – lemmikit ruokitaan, kun on ruoka-aika. Reilu kolmannes toteaa antavansa ruokakippoaan kolistelevalle lemmikille lisää ruokaa, oli sen aika tai ei. Noin 15 prosentilla ruoka-astia on aina täynnä.


Menekkiä herkuilla ja leluilla

Koronapandemian myötä lemmikinomistajat ovat myös siirtyneet tekemään ostoksia ja käyttämään eläinlääkäripalveluja aiempaa enemmän verkossa.

Etenkin lemmikkien lelujen ja herkkujen kysyntä on kasvanut, minkä Vanbeselaere uskoo johtuvan siitä, että ihmiset viettävät enemmän aikaa lemmikkiensä kanssa kotona ja ulkoillen. Samasta syystä on noussut eläinten vaatteiden ja asusteiden suosio.

– Kaikki haluavat, että heidän lemmikkinsä voivat hyvin, mutta lemmikkivanhemmuustrendin myötä ihmiset myös inhimillistävät lemmikkejään ja haluavat hankkia niille enemmän tuotteita, kuten lapsille. Yhä useammat myös vakuuttavat lemmikkinsä, sanoo Vanbeselaere.