Ismo Pekkarinen / AOP
00:10 - 23.02.2021 / viihde / Findance
Talvilomakausi aiheuttaa piikin tapaturmien määrässä - Moni ei muista, että matkavakuutus on voimassa myös kotimaassa

Laskettelu-, hiihto- ja muut ulkoilutapaturmat lisääntyvät yleensä merkittävästi, kun vietetään talvilomaa. Tänä vuonna ulkomaan matkat ovat jäissä, mutta monet liikkuvat tai suunnittelevat matkaa kotimaassa. LähiTapiolan asiakasyhteydenotoista ilmenee, ettei kaikille ole selvää matkavakuutuksen turvan kattavuus kotimaassa. Tapaturmariskiä lisäävät into kiirehtiä liian haastaviin rinteisiin ja laduille, saati alkoholin käyttö.

Koulujen talvilomat ovat käynnissä Etelä-Suomessa ja jatkuvat porrastetusti muualla Suomessa. Laduilla, jäällä ja rinteessä sattuu paljon tapaturmia, ja se on huomattu myös LähiTapiolan korvauspalveluissa, jossa tapaturmien ruuhkapiikki ajoittuu yleensä talvilomakaudelle.

Koronavuoden varotoimena moni välttää nyt matkantekoa, mutta toisaalta talviulkoilumahdollisuudet ovat kautta Suomen hyvät ja lomamökeillä voi olla turvallisesti omissa oloissa.

LähiTapiolan yksityistapaturmien asiantuntija Henrik Ekman kertoo, että talvilajeissa tapaturmavammoja tulee tyypillisesti erilaisissa kaatumistilanteissa, yhteentörmäyksissä ja horjahtamisissa. Yleisiä vammoja ovat venähdys- ja revähdystasoiset vammat, ruhjeet ja erilaiset raajojen murtumat.

- Mäessä ja ladulla ranteet, olkapäät ja polvet voivat kaatuessa joutua koville. Jonkin verran kaatuessa tulee myös selänvenähdyksiä sekä päähän kohdistuneita vammoja. Lisääntynyt kypärän käyttö esimerkiksi rinteessä on onneksi vähentänyt vakavien päävammojen määrää, mutta talvisaikaan tasamaallakin kannattaa olla tarkkana liukastumisen varalta.

Monet talvilomakaudelle tyypilliset tapaturmat voitaisiin välttää pienellä maltilla.

- Monet venähdyksistä olisi vältettävissä lämmittelemällä ennen suksille tai luistimille syöksymistä. Etenkin jos edellisestä hiihto- tai laskettelukerrasta on pitkä aika, kannattaa aloittaa tunnustellen ja edetä omien taitojen rajoissa. Liian haastavat hiihtoreitit, rinteet, saati alkoholin käyttö lisäävät tapaturmariskiä, sanoo Ekman.

Matkavakuutus apuna myös kotimaan matkalla

Matkavakuutus on voimassa merkittäviltä osin myös Suomen sisällä tehdyillä matkoilla. Matkustajavakuutuksesta voidaan ehtojen mukaisesti korvata esimerkiksi tapaturman tai sairauden hoitokuluja tai matkan keskeytymisestä aiheutuneita kustannuksia.

LähiTapiolan asiakasyhteydenotoista käy ilmi, että monia pohdituttaa tällä hetkellä matkavakuutuksen kattavuus kotimaassa. Tähän liittyvien kyselyiden määrä on lisääntynyt korona-aikana, kun vapaa-aikaa on vietetty paljon kotimaan rajojen sisällä.

- Kotimaassa matkavakuutus on voimassa kohteissa, jotka ovat yli 50 kilometrin päässä kotoa, työ- tai opiskelupaikasta tai vapaa-ajan asunnolta. Käytännössä esimerkiksi talvilomaviikoksi parin tunnin ajomatkan päästä vuokratulla mökillä tai loitolla olevassa hiihtokohteessa vakuutus on pääsääntöisesti voimassa. Olennaista on, ettei majapaikka ole itsellä tai perheellä säännöllisesti käytössä, avaa Ekman.

Omalla, puolison omistamalla tai muun samassa taloudessa asuvan henkilön omistamalla asunnolla tai vapaa-ajanasunnolla matkavakuutus ei päde, koska silloin ei olla matkalla. Tällaisissa kohteissa, kuten omalla mökillä, sattuneiden tapaturmien tai sairastumisten hoitokuluja voidaan kuitenkin korvata yksityisestä tapaturma- tai sairauskuluvakuutuksesta.

- Vakuutus korvaa myös koronatestin, jos loman aikana tulee koronan kaltaisia oireita ja lääkäri katsoo tarpeelliseksi tehdä eli määrää koronatestin. Testiin on hyvä hakeutua lomallakin matalalla kynnyksellä ja muistaa huolehtia turvaväleistä. Yleensäkin suosittelemme noudattamaan viranomaisten antamia ohjeita, sanoo Ekman.

Jos sairaus iskee jo ennen loman alkua, voidaan matkavakuutuksesta korvata peruuntumisesta aiheutuvia kuluja.

- Matkustajavakuutus korvaa matkan peruuntumisen kuluja, mikäli vakuutettu tai hänen lähiomaisensa sairastuu äkillisesti ja odottamattomasti. Myös vakavat tapaturmat ja pahimmillaan tietysti lähiomaisen kuolema ovat korvattavia reissun peruuntumisen syitä. Korvaamme peruuntumisen kuluja siltä osin kuin matkanjärjestäjä ei ole niistä ensisijaisesti vastuussa, kertoo Ekman.

Toimi näin tapaturman sattuessa:

- Vakavissa vammoissa soita aina 112:een. Tällaisia vammoja ovat esimerkiksi päähän kohdistuvat vammat ja tajuttomuus, vaikea hengitysvaikeus, voimakas verenvuoto ja selvät raajojen virheasennot. Lataa ennalta puhelimeen 112 Suomi -sovellus, jonka kautta apua hälyttäessä Hätäkeskus saa suoraan tapaturmapaikan sijaintitiedon.

- Ilmoita aina jollekin, missä olet urheilemassa, jos olet yksin. Pidä mieluusti matkapuhelinta mukana, jos liikut yksin tai porukassakin vähän liikennöidyllä alueella.

- Ehkäise paleltumien syntyminen. Älä jää vamman jälkeen makaamaan pitkäksi aikaa hankeen.

- Raajojen vammoissa eli käsi- ja jalkavammoissa pidä loukkaantunut raaja mahdollisimman liikkumattomana, mahdollisuuksien mukaan kohoasennossa ja tuettuna siteellä. Tarvittaessa voi hyödyntää vaikkapa kaulaliinaa. Voit myös pitää kylmää jälkihoitona vammakohdassa, mutta älä laita jäätä tai lunta suoraan iholle.