Zalando SE Svenja Krüger
21:10 - 28.01.2021 / viihde / Findance
Zalando liittyy Ellen MacArthur -säätiön verkostoon tehostaakseen muodin kiertotaloutta - "Visiomme on olla kestävä muotialusta"

Zalando liittyy maailman johtavaan kiertotalousverkostoon liittymällä jäseneksi Ellen MacArthur -säätiöön (EMF).

Tämä uusi yhteistyö on linjassa Zalandon sitoutumiseen kiertotalouden periaatteiden soveltamiseen sekä tavoitteeseen pidentää vähintään 50 miljoonan tuotteen käyttöikää vuoteen 2023 mennessä.

Vuonna 2010 perustetun Iso-Britanniassa toimivan säätiön tavoitteena on nopeuttaa maailmanlaajuista siirtymistä kiertotalouteen. Se perustuu kolmeen periaatteeseen: jätteen ja saasteiden minimointiin, tuotteiden ja materiaalien uudelleenkäyttööön sekä luonnollisten järjestelmien uudistamiseen. Perustamisestaan lähtien säätiö on tavoitellut globaalin ajatusjohtajan asemaa kiertotaloudessa. Se on laittanut kiertotalouden liike-elämän, politiikan, korkeakoulujen ja instituutioiden päättäjien asialistalle mobilisoimaan järjestelmäratkaisuja globaalissa mittakaavassa.

Zalandon Head of Circularity Laura Coppen sanoo:

"Visiomme on olla kestävä muotialusta, jolla on nettopositiivinen vaikutus ihmisiin ja maapalloon. Euroopan johtavana muodin ja elämäntavan alustana teemme yhteistyötä alamme kanssa muutoksen ajamiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi. Liittymällä Ellen MacArthur -säätiön verkostoon voimme tehdä läheisempää yhteistyötä kiertotalouden asiantuntijoiden ja eri alojen organisaatioiden kanssa. Zalando myötävaikuttaa säätiön jäsenenä kyvyllään skaalata ideoita, teknisellä osaamisellaan sekä yli 3000 tuotemerkin ja yli 35 miljoonan asiakkaan saavutettavuudella. Uskomme, että voimme yhdessä saada aikaan muutosta."

Ellen MacArthur -säätiön Network Lead Joe Murphy lisää:

"Olemme iloisia saadessamme toivottaa Zalandon tervetulleeksi verkostoomme. Kiihdyttääkseen muodin kiertotaloutta, Zalando on sitoutunut soveltamaan kiertotalouden periaatteita ja käytäntöjä sekä pidentämään vähintään 50 miljoonan tuotteen käyttöikää vuoteen 2023 mennessä. Toivomme, että voimme tehostaa tätä matkaa auttamalla alustaa hyödyntämään yhteistyöverkostoamme."

Jäsenyys on lokakuussa 2019 käynnistetyn Zalandon kestävän kehityksen do.MORE -strategian mukainen uusi aloite. Sittemmin Zalando on jo toteuttanut useita kiertotalouskäytäntöjä. Vuonna 2019 Zalando pidensi miljoonan tuotteen käyttöikää digitaalisen sovelluksen Zalando Zirclen kautta, joka on kehitetty second hand vaatteiden ostoon ja myyntiin. Hyvän vastaanoton siivittämänä Zalando laajensi verkkokauppansa tarjontaa joillakin markkinoilla vuonna 2020 lisäämällä uuden kategorian "Pre-owned", jossa on kuratoitu valikoima second hand tuotteita. Tämä antaa asiakkaille mahdollisuuden myydä uudenveroisessa kunnossa olevia vaatteitaan verkkokaupassa. Pre-owned:in saumaton integrointi osaksi Zalandon verkkokauppaa tekee second hand vaatteiden ostamisesta ja myymisestä yhtä helppoa kuin uusien tuotteiden ostamisesta.

Sisäisten ratkaisujen kehittämisen lisäksi Zalando tukee edelleen startup-yrityksiä, jotka työskentelevät innovatiivisilla lähestymistavoilla kestävämmän muotiteollisuuden hyväksi. Esimerkiksi jatkamalla jäsenyyttä Fashion for Good -ohjelmassa tukeakseen teknologioita ja liiketoimintamalleja, joilla on potentiaalia muuttaa alaa. Tämän ohjelman kautta Zalando on yhdessä circular.fashion startupin kanssa kehittänyt ”redeZIGN for Circularity” capsule collectionin. Tämän lisäksi Zalando tekee yhteistyötä Global Fashion Agenda (GFA) ja Sustainable Apparel Coalition kanssa voidakseen ajaa muutosta alalla.

Toinen painopiste Zalandon kestävän kehityksen strategiassa on kestävä paketointi. Vuoteen 2023 mennessä Zalando haluaa myötävaikuttaa kiertotalouteen suunnittelemalla pakkauksensa tavalla, joka minimoi jätteet, pidentää materiaalien käyttöikää sekä poistaa kertakäyttömuovit. Zalando-laatikot on valmistettu 100-prosenttisesti kierrätetystä pahvista, ja "beauty bags" on tehty 100-prosenttisesti kierrätetystä paperista.