DNA
12:10 - 19.12.2020 / viihde / Findance
DNA povaa: "Tulossa kaikkien aikojen datajoulu" - Netinkäyttö poikkeaa jouluna suuresti tavallisesta

DNA:n tilastot kertovat, että suomalaisten jouluaaton ja joulupäivän datankäyttö on jo pidemmän aikaa poikennut vuoden muista päivistä huomattavasti. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin entistäkin erikoisempi. Asiantuntija uskoo edessä olevan kaikkien aikojen datajoulu.

DNA:n kiinteitä internetyhteyksiä kuvaava datatilasto osoittaa, että siinä missä tavallisena päivänä suomalaisen datankäyttö alkaa aamulla ja jatkaa tasaista kasvua kohti iltaa, jouluaattona ja joulupäivänä käyrässä tapahtuu selvä muutos noin kello 12 ja kello 17 välillä.

Katso henkilökohtainen DNA-joulutarjous (*sponsoroitu linkki*) täältä.

Tuolloin käytetyn datan määrä poikkeuksellisesti putoaa ja lähtee uuteen kasvuun vasta illalla, silloinkin hyvin maltillisesti.

”Jos katsoo menneitä tilastoja, niin joulu on uniikki päivä tässä suhteessa. Jouluaamuna datankäyttö on vielä kohtalaisen jyrkkää, mutta sitten laitteet suljetaan. Ihmiset selvästi ovat rauhoittuneet pois koneen äärestä ja keskittyvät muihin asioihin. Välipäivinä saatetaan vuorostaan nähdä iso kasvu datassa, mutta jouluaatto ja -päivät ovat selkeästi olleet suomalaisille pyhiä”, DNA:n välitysverkkojen johtaja Ville Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan laitteiden käytössä on näkynyt vuosien mittaan pieniä muutoksia. Aiemmin joulupyhinä saatettiin nähdä rajujakin piikkejä SMS-viestien määrässä, mutta nyt hajonta eri kanavien välillä on suurempaa. Myös lähtevän dataliikenteen kasvuluvut osoittavat, että video- ja kuvatervehdysten osuus on lisääntynyt huomattavasti.

”Nyt viestikanavia on jo niin monta, että se ennen tekstin muodossa lähetetty tervehdys lähtee yhä useammin jollain muulla tavalla, kuten ääniviestinä tai videona. Voikin sanoa, että joulun viestintä läheisille jatkuu, mutta sen muoto on yhä enemmän muuttumassa”, Virtanen toteaa.

Katso henkilökohtainen DNA-joulutarjous (*sponsoroitu linkki*) täältä.

Virtanen arvioi olevan selvää, että tämän vuoden joulu poikkeaa aiemmista. Syynä on erityisesti koronakriisistä johtuvat etäsuositukset, mutta myös muut asiat vaikuttavat. Hän uskoo luvassa olevan kaikkien aikojen datajoulu.

”Nyt uskon, että perinteet muuttuvat, kun ihmiset vaihtavat fyysisiä tapaamisia videopuheluihin ja -tapaamisiin. Koronatilanteen puhjettua on maaliskuusta lähtien datankäytön muutos ollut voimakasta ja itsellänikin esimerkiksi isovanhemmat ovat jo tottuneet videotapaamisiin. Tämä tulee näkymään joulun datassa, ja edessä on todellakin tältä osin ennätyksiä rikkova joulu”, Virtanen analysoi.

Hän muistuttaa, että datan käytön trendi oli kasvava jo ennen koronaakin, mutta kriisi toi sen nopeasti uudelle tasolle.

”Verkkoon kiinnittyvien laitteiden määrä nousee koko ajan ja se ajaa dataa ylöspäin. Mitä nopeampia liittymiä ihmisillä on, niin sitä enemmän dataa käytetään. Kun nyt myydään enemmän ja enemmän vaikkapa entistä nopeampia 5G-llittymiä, datan käytön määrä kasvaa sitä mukaa myös mobiilipuolella. Voidaan aika varmasti sanoa, että datamäärät tulevat seuraavinakin jouluina nousemaan vielä sittenkin, kun korona on voitettu.”

artikkelin avainsanat:
dna joulu kännykät tech