Alamy / AOP
21:10 - 21.10.2019 / viihde / Markku Leppilampi
Miehen kannattaa muistaa - seksi voi useinkin olla kivuliasta naiselle

The Washington Post kertoo [lähde] naisen kivun tuntemuksista seksissä. Julkaisun toimittaja Erin Blakemore paneutui kolumnissaan aiheeseen.

Blakemore kirjoittaa, että naisen aivot voivat olla hyvinkin valmiita petipuuhiin. Keho ei kuitenkaan ole välttämättä samoilla linjoilla, ja se on raportoidusti yleisempää kuin arvaisikaan.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että yksi nainen viidestä oli tuntenut lähiaikoina vaginaalista kipua tai muunlaista epämukavuutta seksin aikana. Toisessa kyselytutkimuksessa jopa 30 prosenttia naisista kertoi tunteneensa kipua viimeisimmän seksikumppaninsa kanssa.

Joskus kipu seksin aikana voi olla lyhytaikaista - joskus myös jatkuvaa. Kivulias seksi voi johtua useista eri syistä. Sitä tapahtuu kaikenikäisillä naisilla.

Syynä voi olla menopaussi tai sen jälkeinen aika. Myös ohentunut vaginan seinämä, ehkäisypillerien käyttö, seksuaalisesta kokemuksesta johtuva trauma tai vaginan kuivuus voi olla syypäänä. Endometria eli kohdun limakalvon sirottumatauti voi myös vaikuttaa. Aina kivulle ei löydy selitystä lainkaan.

Joskus selittämätöntä kipua kutsutaan vulvodyniaksi. Terveyskirjaston mukaan [lähde] jopa 15 prosenttia naisista tunnistaa kärsineensä selittämättömästä kivusta.

Vulvodynian syyksi on yritetty niputtaa ainakin hiivasienitulehdus, bakteeritulehdus tai jo aiemmin mainittu ehkäisypillerien käyttö. Immunologisilla tekijöillä ja kipuhermotuksen muutoksilla voi olla niin ikään merkitystä.

Estrogeenin vähyys tai jonkinlainen infektio voi myös vaikuttaa kivun tuntemuksiin. Moninaiset syyt ilmenevät esimerkiksi lantion lihasten supisteluna, verenvuotona, pistävänä kipuna tai polttavana tunteena penetraation aikana. Kivut voivat jatkua jopa päiviä seksin jälkeen.

Asiantuntija Leah Millheiserin mukaan kivun tuntemukset voivat vaikuttaa itsetuntoon, oman kehonsa aliarvostamiseen sekä ihmissuhteisiin. Kivut voivat joskus jäädä hoitamatta häpeän tai tabun vuoksi.

Millheiserin mielestä naisten ei pitäisi olla puhumatta kivun tuntemuksista, vaan kertoa niistä lääkärille.

artikkelin avainsanat:
seksi terveys tutkimukset