Isabel Andersson
06:25 - 31.07.2018 / viihde / Findance
Suomiräppäri jo kolme vuotta raittiina - ei pisaraakaan alkoholia
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Räppäri Sana eli Sanna Rönnberg on elänyt absolutistina nyt jo kolme vuotta. Alkoholista tuli ongelma, joka oli saada vallan elämästä.

- Juominen alkoi niinkuin muillakin teineillä, kokeilusta ja kaveripiirin painostuksesta. Ei käynyt silloin mielessäkään, että jonain päivänä menettäisin ihmissuhteeni, työni ja taloudenhallinnan sen takia, Sanna kertoo Findancelle.

Sanna käytti alkoholia ensimmäisen kerran 15-vuotiaana, vaikka suvun alkoholiongelmat olivat kirkkaasti mielessä: "Nyt tuntuu, että aika äkkiä se meni överiksi. Kummaa, ettei kukaan tajunnut puuttua siihen."

Sanna muutti Espoosta Ouluun, jossa ajatteli aloittavansa puhtaalta pöydältä. Elämä kuitenkin jatkui viinanhuuruisena, ja täysi-ikäisyyden myötä kuvioon mukaan tulivat myös baarit.

- Muistan, että niihin aikoihin kaverini ja silloinen poikaystäväni yrittivät puuttua juomiseeni. Tuloksetta tietenkin. Ero sitten tuli juurikin alkoholin takia.

Sanna ei muista paljoakaan niistä vuosista.

- Siinä on sellaisia mustia aukkoja. Se on ajoittain harmillista ja jopa noloa, kun hyvätkin muistot on pyyhkiytyneet pois, hän harmittelee.

Ensimmäistä kertaa Sanna yritti laittaa korkin kiinni jo ollessaan parikymppinen.

- Seurustelin alkoholistin kanssa, kai se sai vähän ajattelemaan omaa juomistani.

Parin kuukauden lakko kuitenkin sai Sannan luulemaan, ettei mitään ongelmaa ole. Ja homma jatkui. "Lopetin monesti vain todetakseni, että eihän tässä mitään ongelmaa ole, hyvin olin taas viikon juomatta. Sitten se taas lähti käsistä."

Sanna laiminlöi työtehtäviään ja velkoja alkoi kertyä, koska rahaa juomiseen oli saatava.

- Aloin olla ihan pulassa, mutta en välittänyt, koska mulla oli se siideri tai skumppa siinä kaverina. Ahdistusta ja ongelmia oli niin helppo paeta. Loppupeleissä niitä vaan siirsi eteenpäin tajuamatta, että jonain päivänä ne on pakko kohdata.

Juominen jatkui aina 2015 kesään asti. Se kesä oli myös kupliva ja sekava, mutta heinäkuun lopulla tapahtui jotain. "En oikein tiedä mitä siinä kävi. Muistan vaan istuneeni sen siiderin kanssa ja miettineeni, että mitä ihmettä mä teen mun elämälle? Varmasti pari kyyneltä ja itsetutkiskelua se hetki vaati, mutta sen jälkeen en enää ikinä avannut pulloa. Mä myönsin, että se on ongelma. Mulla on alkoholiongelma."

Kovapäisenä ja päättäväisenä tunnettu Sanna lopetti sillä päätöksellä päihteiden käytön. Kovin paikka oli seuraavana kesänä, kun Sannan paras ystävä kuoli.

- Silloin ajattelin, että jos koskaan ratkean, niin se hetki on nyt. Mietin kuitenkin, ettei se tuo ystävääni takaisin tai poista surua. En ratkennut. Uskon, että ystäväni olisi ylpeä.

Nyt kolmatta vuotta absolutistina elävä Sanna kannustaa muitakin samaan. "Elämä on niin paljon parempaa selvinpäin. Nautin elämästä ja pidän hauskaa, mutta ilman sitä krapulaa tai morkkista."

Sanna kehottaa myös miettimään ja tarkkailemaan omaa ja lähipiirinsä juomista.

- Siitä muodostuu todella salakavalasti ongelma, jota ei itse näe. Aikuisten olisi hyvä myös miettiä, minkälaisen esikuvan nuorille antaa.

Kuuntele Sanan uusin single Kiitos sulle alta:

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

artikkelin avainsanat:
alkoholi Sana
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!