Alamy / AOP
07:40 - 18.12.2015 / pelit / Markku Leppilampi
Valitetaanko, että pelaat liikaa? - näytä hänelle tämä

Science Daily kertoi [lähde] Kalifornian yliopiston tekemästä pelitutkimuksesta. Sen lisäksi, että pelaaminen on hauskaa, niin siitä on ihan oikeita hyötyjä aivoille.

3D-grafiikalla varustettujen pelien todettiin tehostavan muistojen syntymistä, eli käytännössä muistin paranemista. Tutkimuksessa ei tarkoiteta pelkästään virtuaalilaseilla pelaamista, vaan normaaleja 3D-grafiikkaa käyttäviä pelejä. Samaa vaikutusta ei huomattu 2D-pelien kohdalla.

- Ensinnäkin, 3D-peleissä on jotain sellaista mitä 2D-peleissä ei ole. Niissä on enemmän avaruudellista informaatiota tutkittavaksi. Toiseksi, ne ovat paljon monimutkaisempia pelejä, joissa on paljon erilaisia opittavia asioita, neurobiologian professori Craig Stark selvitti.

Tutkimuksen mukaan pelit vaikuttavat - niiden immersiivisten tarinoiden ja seikkailujen ansiosta - useisiin kognitiivisiin prosesseihin. Ne aktivoivat visuaalisuutta, avaruudellista hahmotuskykyä, emotionaalisuutta, tarkkaavaisuutta, kriittistä ajattelua, ongelmanratkaisukykyä ja työmuistia.

- Pelit saattavat olla mukava, toimiva keino kognitiivisen terveyden säilyttämiseen, Stark valotti.

Seuraavaksi Stark ja hänen kollegansa aikovat tutkia, voisiko pelaaminen parantaa muistia ja aivojen toimintaa vanhemmilla ihmisillä.

artikkelin avainsanat:
terveys tiede