Findance.com
15:10 - 25.03.2025

viihde / Findance
8 syytä, miksi miehesi sanoo "mikään ei ole sinulle tarpeeksi hyvä" - psykologin mukaan

Jos olet ollut parisuhteessa pidempään, olet todennäköisesti kuullut tämän lauseen: "Mikään ei ole sinulle tarpeeksi hyvä." Mistä se kumpuaa? Onko miehesi laiska tai välinpitämätön, vai onko taustalla jotain syvempää?

Kliininen psykologi Samantha Rodman Whiten kertoo blogissaan, että vaikka joskus syy löytyy kumppanin asenteesta, usein taustalla on dynamiikka, jossa molemmat osapuolet vaikuttavat tilanteeseen.

Tässä kahdeksan syytä, miksi miehesi saattaa tuntea näin:

1. Sinäkään et ole koskaan tyytyväinen itseesi

Jos olet itse itsesi pahin kriitikko ja asetat itsellesi äärimmäisen korkeat standardit, ei ole ihme, jos sama vaativuus heijastuu myös parisuhteeseen. Perfektionismi ja jatkuva itsensä parantamisen tarve voivat saada kumppanin tuntemaan, että hän ei voi koskaan tehdä mitään riittävän hyvin.

2. Et sano suoraan, mitä haluat

Pyydät miestäsi tekemään jonkin asian, mutta haluat sen tapahtuvan tietyllä tavalla. Et kuitenkaan kerro tätä suoraan, vaan odotat hänen arvaavan, mikä on "oikea tapa". Lopputulos? Olet tyytymätön, vaikka hän teki juuri sen, mitä pyysit – mutta ei sillä tavalla, kuin olisit halunnut.

Olisitko valmis sanomaan suoraan: "Minulle on tärkeää, että tämä tehdään juuri näin, koska se saa minut tuntemaan itseni rakastetuksi." Tämä voisi auttaa kumppaniasi ymmärtämään, mistä tyytymättömyys kumpuaa.

3. Lapsuudenkotisi dynamiikka vaikuttaa yhä

Jos kasvoit perheessä, jossa toinen vanhemmista oli jatkuvasti tyytymätön tai valitti toisesta, olet saattanut tiedostamattasi omaksua saman mallin. Jos olet tottunut siihen, että parisuhteessa aina valitetaan jostain, saatat alitajuisesti toistaa tätä kaavaa omassa suhteessasi.

4. Et ehkä enää rakasta miestään – tai suhde on muuten vaikeuksissa

Jos olet jatkuvasti tyytymätön kumppaniisi, kyseessä voi olla jotain syvempää kuin pelkät käytännön asiat. Joskus jatkuva ärtymys tai valitus on oire siitä, että rakkaus on hiipunut tai että suhteessa on ratkaisemattomia ongelmia, joita et ole halunnut kohdata suoraan.

5. Inhoat miehesi passiivisuutta

Jos koet, että kumppanisi ei ota oma-aloitteisesti vastuuta asioista, saattaa tuntua turhauttavalta joutua pyytämään häntä tekemään jotain. Tässä tilanteessa mikään hänen tekemänsä ei tunnu hyvältä, koska sinun piti ensin pyytää sitä.

Jos ajattelet: "Jos joudun pyytämään, se ei enää tunnu hyvältä", kerro tämä avoimesti. Puolisosi ansaitsee tietää, mistä turhautumisesi johtuu.

6. Ihannoit muiden avioliittoja

Kun kuulet ystäviesi kertovan romanttisista yllätyksistä tai täydellisistä kumppaneista, vertailet omaa suhdetta näihin tarinoihin. Mutta muistatko, että kukaan ei jaa suhteensa huonoja puolia samalla intohimolla kuin hyviä?

Kun ystäväsi kehuvat puolisoitaan, et ehkä näe sitä toista puolta – kuten sitä, että heidänkin miehensä jättää likaiset astiat pöydälle tai unohtaa hääpäivänsä.

7. Et anna hänen edes yrittää

Tämä ilmiö tunnetaan nimellä "äidillinen portinvartijuus" (maternal gatekeeping). Jos olet tottunut olemaan perheen ensisijainen huolehtija, saatat tahattomasti ottaa kaikki vastuut itsellesi, koska koet tekeväsi ne paremmin.

Jos aina sanot: "Anna olla, minä teen sen," miehesi lakkaa lopulta yrittämästä, koska hän tuntee, ettei voi onnistua. Lopulta turhautuminen kasvaa – sekä sinulla että hänellä.

8. Olet kokonaisuudessaan onneton

Jos elämässäsi on muutenkin stressiä, ahdistusta tai alakuloisuutta, on luonnollista, että se heijastuu parisuhteeseen. Jos mikään ei tunnu hyvältä, kumppanin käytös voi tuntua entistä ärsyttävämmältä – vaikka kyse ei oikeasti olisi hänestä.

Mieti, voisiko ongelma olla laajempi kuin vain parisuhteen dynamiikka. Oletko tyytyväinen työhösi? Kaipaatko enemmän omaa aikaa? Joskus yleinen tyytymättömyys elämään naamioituu tyytymättömyydeksi kumppania kohtaan.

Miten tästä eteenpäin?

Jos nämä syyt tuntuvat tutuilta, on tärkeää pysähtyä hetkeksi ja pohtia, miten voit muuttaa tilannetta. Sen sijaan, että kerrot kumppanillesi, mitä hänen pitäisi tehdä paremmin, kokeile katsoa tilannetta itsesi kautta.

Samantha Rodman Whiten suosittelee itsereflektiota:

"Keskustelu, jossa myönnät, miksi mikään ei tunnu sinusta riittävältä, sujuu paljon paremmin kuin keskustelu, jossa kerrot, mitä miehesi tekee väärin. Pieni itsetutkiskelu voi avata ovia rakentavampaan vuoropuheluun ja auttaa muuttamaan negatiivisia kaavoja suhteessa."

Loppupohdinta

Parisuhde on kahden kauppa. Vaikka kumppanisi voi tehdä asioita, jotka turhauttavat sinua, on hyvä kysyä myös itseltäsi, mitä omat odotuksesi ja asenteesi tuovat suhteeseen.

Jos koet, että mikään ei ole tarpeeksi hyvää, pysähdy miettimään, mistä tämä tunne kumpuaa. Ehkä ratkaisu ei ole siinä, että miehesi muuttuu – vaan siinä, että opit ilmaisemaan tarpeesi ja odotuksesi selkeämmin.

artikkelin avainsanat:
avioliitto parisuhde rakkaus riita riitely


Ota talteen Spotifyn Vappu 2025 - Suomihitit -soittolista! Klikkaa ja kuuntele!