Noin 75 prosenttia nuorista lataa akkulaitteita öisin nukkuessaan, mikä lisää merkittävästi paloturvallisuusriskiä, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK).
Paloturvallisuusviikolla (23.11.–1.12.) korostetaan erityisesti nuorten tietoisuutta sähkö- ja akkulaitteiden turvallisesta käytöstä.
Akkupalojen määrä kasvussa
Sähkölaitteisiin ja akkuihin liittyvät tulipalot ovat kasvava ongelma Suomessa. SPEKin mukaan viime vuonna sähkölaitteet aiheuttivat lähes 700 tulipaloa, kun taas akkulaitteisiin liittyviä paloja kirjattiin 73. Näiden määrä kasvaa vuosittain, sillä akkulaitteiden käyttö on jatkuvassa nousussa.
SPEKin asiantuntija Lauri Lehto muistuttaa, että vaikka kynttilät mielletään perinteisesti tulipalojen riskitekijäksi, suurin osa kotipaloista johtuu sähkölaitteista ja akuista. Hän painottaa erityisesti valvomattoman lataamisen riskiä ja peräänkuuluttaa turvallisempia latauskäytäntöjä.
Vaarallisimmat latauspaikat ja -tavat
Lehto nostaa esiin kaksi yleistä mutta vaarallista käytäntöä: skuutin tai sähköpyörän lataamisen eteisessä sekä puhelimen lataamisen yöllä nukkuessa. Eteinen on tulipalon sattuessa ensisijainen pakoreitti, ja yöllinen lataaminen voi johtaa tilanteeseen, jossa nopeasti leimahtavaa akkupaloa ei ehditä havaita ajoissa.
Akkupalo on luonteeltaan arvaamaton ja tuottaa myrkyllistä savua, mikä tekee sen sammuttamisesta erittäin haastavaa.
"Akkupaloja syttyy niiden määrään nähden vähän, mutta sitten jos syttyy, akkupalo on arvaamaton ja ärhäkämpi kuin tavallinen tulipalo", Lehto toteaa.
Kansainvälinen näkökulma: Lataus hetkellä suuri riski
SPEK viittaa myös Saksassa kerättyyn dataan, jonka mukaan 75 prosenttia akkupaloista syttyy latauksen aikana. Tämä korostaa valvotun latauksen merkitystä. Laitteiden ja akkujen turvallisuus perustuu niiden käyttöön käyttöohjeiden mukaisesti sekä ehjien ja alkuperäisten osien käyttämiseen.
– Lataaminen on se paikka, jolloin todellakin kannattaa olla hereillä. Sähkölaitteet ja akut ovat ihan turvallisia, jos niitä käytetään käyttöohjeiden mukaan ja ehjinä. Usein palot liittyvät laitteiden valvomattomaan tai ohjeiden vastaiseen käyttöön sekä laitteiden kolhimisiin ja putoamisiin, Lehto sanoo.
Vanhojen tai vioittuneiden akkujen säilyttäminen kotona on toinen merkittävä riski. Lehto kehottaa toimittamaan vanhat akut kierrätykseen tai akkumyyntiliikkeisiin.
Yhdeksän vinkkiä turvalliseen lataamiseen
- Lue käyttöohjeet. Ne sisältävät tärkeitä ohjeita laitteen turvallisesta käytöstä.
- Lataa akkulaitteita vain hereillä ollessasi.
- Valitse turvallinen latauspaikka. Älä lataa herkästi syttyvien materiaalien läheisyydessä.
- Lopeta lataus heti, jos akku kuumenee liikaa.
- Älä säilytä kotona vioittuneita tai pullistuneita akkuja. Vie ne kierrätykseen.
- Käytä vain saman mallin akkuja ja latureita. Vältä halpoja kopioita.
- Irrota johto pistotulpasta, älä vedä johdosta.
- Älä käytä rikkinäistä sähkölaitetta. Vie se huoltoon tai kierrätykseen.
- Valvo latausta ja vältä yöllistä lataamista.