Findance.com
10:10 - 01.10.2024

viihde / Findance
Miten selvitä, kun puoliso käyttää menneisyyttä lyömäaseena riidoissa?

Mitä tehdä, kun puoliso kaivaa vanhat virheet esiin joka riidan aikana? Mirror-lehden suhdeasiantuntija Coleen Nolan antaa neuvoja lukijalle, joka tuntee olevansa avioliittonsa risteyskohdassa.

Eräs Mirrorin lukija kertoo tunteistaan, kun hänen miehensä käyttää hänen menneisyyttään ”pisteiden keräämiseen” riitojen aikana. Vaikka tapahtumat ovat ajalta ennen heidän suhdettaan, ne kummittelevat yhä riidoissa, saaden lukijan tuntemaan itsensä epäluotettavaksi ja huonoksi ihmiseksi.

Menneisyyden varjo suhteessa

Lukija on ollut naimisissa kahdeksan vuotta ja heillä on 5-vuotias tytär. Viime vuodet ovat olleet stressaavia, kuten monilla perheillä: lapsen kasvatus, korona-ajan haasteet ja rahahuolenaiheet ovat painaneet päälle. Riidat ovat kuitenkin jatkuvia, ja joka kerta mies käyttää hänen menneisyyttään aseena.

Ennen nykyistä suhdettaan nainen kertoo tehneensä vakavan virheen: hän petti parasta ystäväänsä tämän miehen kanssa. Tämä tapahtui ennen kuin hän edes tapasi nykyisen aviomiehensä, mutta jokaisen riidan aikana hänen miehensä ottaa asian esiin lyödäkseen häntä henkisesti.

"Hänen viestinsä on, että olen huono ihminen, teen huonoja valintoja enkä ole luottamuksen arvoinen", nainen kertoo tuskastuneena.

Miksi vanhat haavat avataan uudestaan?

Moni voi samaistua siihen, että riidan kuumetessa ihmiset saattavat turvautua loukkaaviin kommentteihin ja vanhoihin virheisiin. Mirror-lehden asiantuntija Coleen Nolan tunnistaa tilanteen hyvin. Hän sanoo:

"Kun riita kärjistyy ja toinen kokee olevansa väärässä tai menettämässä otteen keskustelusta, se ei enää liity todellisiin asioihin. Siitä tulee enemmän toistensa satuttamista ja voittamista", Nolan selittää.

Tämä käytös voi olla merkki tunnetason epäkypsyydestä. Nolan neuvoo, että tulevissa riitatilanteissa olisi hyvä yksinkertaisesti kävellä pois, jos menneisyyttä tuodaan esiin.

"Sano, että puhutte todellisista ongelmista myöhemmin, mutta et aio puhua asiasta, joka tapahtui ennen suhteenne alkua", Nolan suosittelee.

Voiko suhde toipua?

Nolan painottaa, että jatkuva riitely menneistä asioista estää etenemisen. Jos haluaa suhteen korjaantuvan, tärkeintä on oppia kommunikoimaan paremmin.

"Älkää käykö tärkeitä keskusteluja silloin, kun olette vihaisia. Kun tunteet kuohuvat, on liian helppoa sanoa jotain, mitä katuu myöhemmin. Puhukaa silloin, kun olette rauhallisia – esimerkiksi aamulla, kun lapsi on päiväkodissa tai illalla, kun hän on mennyt nukkumaan", hän neuvoo.

Nolan korostaa myös, että olisi tärkeää aloittaa keskustelu positiivisesti, muistuttamalla yhteisistä hyvistä asioista.

"Olette olleet yhdessä kahdeksan vuotta, olette selvinneet vaikeista ajoista ja teillä on ihana tytär. Näistä syistä voitte myös selviytyä tästä tilanteesta, mutta se vaatii molemmilta työtä."

Tarvitaanko ammattilaisen apua?

Jos keskusteluyhteys on katkennut, Nolan ehdottaa pariterapiaa.

"Ajatelkaa sitä ikään kuin välittäjänä, joka auttaa teitä kuuntelemaan toisianne," hän toteaa.

On myös mahdollista, että miehen mieltä painaa tämä asia menneisyydestä, ja se nousee pintaan hänen suuttuessaan. Tämä voi olla asia, jota hän voisi työstää terapiaistunnoissa. Riitelyn kierre on katkaistava, jotta suhde voi toipua ja kasvaa terveempään suuntaan.

artikkelin avainsanat:
avioliitto parisuhde rakkaus riita riitely


Ota talteen Spotifyn Vappu 2025 - Suomihitit -soittolista! Klikkaa ja kuuntele!