Findance.com
04:10 - 24.04.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Näin hampaat harjataan oikein - suurin osa ei tiedä missä bakteerit ovat

Hampaiden harjaaminen on päivän tärkeimpiä terveystekoja. On olemassa tutkimusnäyttöä, että hampaiden huono hoito voi johtaa moniin terveysongelmiin.

Vaikka useimmille hampaiden harjaus on rutiinia, silti sen saattaa tehdä huonosti. BBC kertoo, että useimmat harjaavat hampaansa väärin. Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan vain yksi ihminen kymmenestä käytti parasta harjaustekniikkaa.

Syy ei ole pelkästään hampaiden harjaajissa. BBC sanoo liikkeellä olevan monenlaista tietoa, joka saattaa hämmentää.

Asiantuntija kertoo minnepäin harja kannattaa suunnata

Brittiläisen Oral Health Foundationin johtaja Nigel Carter kertoi oman näkemyksensä siitä, miten hampaat täytyy harjata. Hänen mukaansa useimmat ymmärtävät, että ruokajäämät täytyy poistaa hampaista. Se on kuitenkin vain osa hampaiden hoitoa.

Carter huomauttaa, että hampaiden harjaus on siinä mielessä harhaanjohtava termi, sillä suun toinenkin alue täytyy ottaa huomioon. Carterin mukaan kaikista tärkein paikka harjaukselle onkin ienraja. Carter sanoo, että mikrobeilla on ienrajassa paras mahdollisuus tehdä tuhojaan ja aiheuttaa muun muassa tulehduksia tai parodontiitti.

Carter katsoo, että harjaajan kannattaisi ajatella harjatessaan puhdistavansa ienrajan. Tällöin myös hammaskalusto tulee samalla putsatuksi.

Oral-B kertoo, että hampaita harjatessa kannattaa olla hellävarainen ja käyttää pyöriviä liikkeitä hampaiden etu-, taka- ja purupinnoilla. Ienrajaa ei tulisi harjata liian kovaa, sillä ikenet voivat ärtyä. Oral-B suosittelee myös hammaslankaa ienvälien puhdistamiseen.