Findance.com
04:10 - 21.04.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Ikääntyneet voivat parantaa muisti- ja ajattelutaitoja - uusi tutkimus kertoi miten
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Independentin mukaan lautapelien pelaamisesta on hyötyä iäkkäämmille henkilöille. Väitteen pohjana toimii Edinburghin yliopiston tutkimus, johon osallistui yli 70-vuotiaita ihmisiä.

Tutkimukseen osallistuinelta kysyttiin, kuinka usein he osallistuvat erilaisten pelien kuten korttipelien, lautapelien, bingon tai ristisanatehtävien kaltaisiin aktiviteetteihin. Sitten tutkijat yrittivät löytää vastauksen siihen, onko pelien pelaamisen ja kognitiivisten kykyjen välillä yhteyttä.

Yhteys löytyi kuin löytyikin. Niillä henkilöillä, jotka pelasivat lauta- tai vastaavia pelejä myöhemmällä iällä, oli pienempi todennäköisyys ajattelutaitojen heikkenemiseen.

Kognitiivisten taitojen heikkeneminen ei ole väistämätöntä

Hyödyt ilmenivät erityisesti muistin toiminnassa ja ajattelunopeudessa. Tutkija Ian Dearyn mukaan seuraavana olisi hyvä selvittää, onko joistakin peleistä enemmän hyötyä kuin toisista.

Deary muistutti myös, että fyysinen kunto ja tupakoimattomuus ovat tärkeitä tekijöitä aivojen kunnon kannalta. Age UK:n Caroline Abrahamsin mukaan tutkimustulos on lisätodiste siitä, ettei ajattelutaitojen heikkeneminen ole vanhemmalla iällä väistämätöntä.

artikkelin avainsanat:
aivot ikä ikääntyminen muisti