Findance.com
04:10 - 17.04.2024 / viihde / Tuija Mehtätalo
Näistä 7 pienestä merkistä tiedät, että sinulle valehdellaan
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Ihmiset valehtelevat keskimäärin 4 kertaa päivässä, joten ei ole ihme, että sinäkin voit joutua joka päivä kuulemaan valheita.

Kyseessä voi olla valkoinen valhe, joka tehdään esimerkiksi siksi, että ei haluta loukata muita.

Se voi olla myös pahempi valhe, jossa ajatellaan vain omaa parasta, kertoo Your Tango.

Vaikka valheita voi joutua kuulemaan jopa joka päivä, niin miksi niiden havaitseminen on niin vaikeaa?

Valehtelemiseen liittyvät asiat voivat olla hyvin monimutkaisia, mutta valehtelemisella on aina jokin syy, jota voi olla joskus vaikea määritellä.

Eräs asiantuntija on perehtynyt valehtelemiseen ja tehnyt siihen liittyviä haastatteluja, joiden perusteella selvisi erilaisia pieniä merkkejä, joiden avulla valehtelijan voi saada kiinni valheestaan. Mutta mm. psykopaatin kohdalla niin ei usein käy, joten nämä merkit eivät toimi kaikkien kohdalla.

Nämä ovat ne haastattelujen kautta selvinneet 7 pientä merkkiä, joista tiedät, jos sinulle valehdellaan:

1. Jos kysyy valehtelijalta jotain valheeseen liittyvää ja hän vastaa muutakin kuin pelkästään lyhyesti esimerkiksi ”ei”, hän taitaa valehdella. Jos joku kysyy esimerkiksi, oliko hän paikalla, kun varkaus tapahtui, valehtelija ei vastaa siihen pelkästään ”en ollut”. Valehtelija voi alkaa selittämään vastaustaan pitkästi esimerkiksi sitä, kuinka hänellä ei ollut mitään syytä olla siellä.

2. Myös kehon kieli paljastaa valehtelijan. Jos tunnet hänet, jonka epäilen valehtelevan, tiedät ehkä millainen hän on, kun hän ei valehdellut, jota häneltä kysyttiin. Valehdellessaan hän saattaa tehdä jotain eri tavalla kuin silloin, kun hän ei valehdellut.

3. Valehtelija voi myös vältellä tilanteita, joissa häneltä saatettaisiin kysyä jotain hänen valehteluunsa liittyvää. Hän saattaa myös vaihtaa helposti puheenaihetta eikä selkeästi halua keskustella aiheesta, johon liittyen häntä epäillään valehdelleen jostakin. Muista kuitenkin, että kyse ei ole aina valehtelemisesta, vaan siitä, että jostakin aiheesta ei vain halua keskustella. Sellainen aihe voisi esimerkiksi liittyä politiikkaan.

4. Valehtelija voi vastata kysymykseen vihaisesti. Jos kysyy puolisoltaan, miksi hän oli töissä myöhään, vastauksena saattaa saada valheen, jos se tulee vihaisella sävyllä.

5. Jos joku muistaa liian tarkkaan asioita, joiden verukkeella hän saattoi estää paljastamasta valheensa, hän todennäköisesti oikeasti valehtelee. Kuka muistaa, että kävi esimerkiksi metsässä kävelemässä viime kuussa ja sille tarkan kellonajan, joka oli sopivasti juuri siihen aikaan, kun tehtiin rikos, josta häntä epäillään.

6. Reaktion puute voi olla merkkinä valehtelemisesta. Jos syytetään varkaudesta, eikä ole sellainen ihminen, joka varastaa, siitä syyttämisestä varmasti suuttuu. Ja jos ei suutu ja sanoo vain rauhallisesti, ettei varastanut, niin kyseessä saattaa olla varas, joka valehtelee.

7. Vaistojakin kannattaa kuunnella, jos haluaa selvittää, valehteliko joku. Niiden avulla valhe selviää joskus helposti, varsinkin jos tuntee hänet hyvin, jonka epäilee valehdelleen.

Ehkä nyt tiedät helpommin, jos sinulle valehdellaan.

artikkelin avainsanat:
lifestyle valehtelu