Findance.com
04:10 - 15.04.2024 / viihde / Markku Leppilampi
Mitä koira ajattelee mielessään, kun sille sanoo "pallo"? Tutkijat selvittivät
Hetkinen vielä... Meillä olis sulle juhannuksen paras Spotify-soittolista, tallenna jo nyt täältä

Helposti voisi arvella, että koira ajattelee palloa, jos sille sanoo pallo. Tieteellä on kuitenkin ollut vaikeuksia todistaa sitä.

Tutkijoita on kiinnostanut, aktivoituuko koirilla tai muilla eläimillä mielikuva jostakin esineestä, jonka sille mainitsee. Tieteen mukaan tällainan aivotoiminta viittaisi syvempään kielen ymmärykseen - ikään kuin ihmisillä.

Eotvos Lorand Universityn tutkimuksessa Unkarissa havaittiin, että koirat pystyvät yhdistämään sanoja tiettyihin esineisiin, ja tätä kutsutaan kielen viittausymmärrykseksi.

Tutkijoiden mukaan koirat yllättyivät

Koirien päähän kiinnitettiin elektrodeja, joilla havainnoitiin aivojen toimintaa. Koiranomistajat soittivat äänitallenteen, jossa he sanoivat esimerkiksi "pallo" tai "frisbee". Sen jälkeen he näyttivät koiralle mainitun esineen.

Jos koiralle näytti eri esineen kuin oli mainittu, aivoaaltojen mittauksen perusteella se yllättyi.

- Jos koira todella ymmärtää esineen sanan merkityksen, se odottaa näkevänsä kyseisen esineen. Ja jos omistaja näyttää toisenlaisen esineen, aivoissa syntyy yllätysreaktio. Ja juuri tämän havaitsimme, neurotieteilijä Marianna Boros sanoi Newserille.

Eläimillä on toisen tutkijan Lilla Magyarin mukaan havaittu ennenkin viittausymmärrystä, mutta ne ovat yleensä olleet koulutettuja eläimiä. Magyarin mukaan viittausymmärrys vaikuttaisi olevan koirilla synnynnäistä, eikä se vaatisi koulutusta tai erityislahjakkuutta koiralta.

Arizonan valtionyliopiston käyttäymistieteiden tutkija Clive Wynne oli skeptisemmällä kannalla. Hänen mielestään unkarilainen tutkimus osoittaa vain sen, että koirat reagoivat ärsykkeisiin. Hänen mukaansa koirat eivät ymmärrä sanojen merkitystä.

artikkelin avainsanat:
eläimet koira koirat lemmikit