Findance.com
04:10 - 28.02.2024 / viihde / Markku Leppilampi
ADHD on saattanut olla hyödyllinen ihmisen evoluutiossa - marjakoe paljasti etuja

ADHD-oireisiin voi kuulua esimerkiksi vaikeus keskittyä, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus. Nyky-yhteiskunnassa oireet voivat olla hankalia, mutta aiemmin ihmiskunnan historiassa ne ovat voineet olla hyödyllisiä, raportoi Newser.

Pennsylvanian yliopiston tutkimuksessa arvellaan, että ADHD:sta on ollut hyötyä ihmisen evoluutiossa. Tämä johtuu siitä, että ADHD-henkilöt ovat voineet olla tehokkaampia ravinnon hankkijoita.

Tutkimuksessa käytettiin apuna nettipeliä

Tutkijat pyysivät 457 koehenkilöä pelaamaan nettipeliä, jossa heidän tuli kerätä mahdollisimman paljon marjoja kahdeksassa minuutissa. Pelin ominaisuutena sato pieneni joka sadonkorjuun aikana, joten yhdestä pensaasta tai alueelta kerääminen ei ollut tehokasta.

Tutkimuksessa huomattiin, että ne osallistujat, jotka siirtyivät usein marjapaikkojen välillä, keräsivät enemmän marjoja. Tällaisilla koehenkilöillä oli myös ADHD:n kaltaisia piirteitä. Tutkijoiden mukaan havainnot voisivat selittää, miksi ADHD on väestössä pysyvää ja laajalle levinnyttä.

ADHD periytyy tehokkaasti, joka voisi viitata evolutiiviseen etuun. Neurodivergenssitutkija ja psykiatri Annie Swanepoel arveli, että edut voisivat näkyä missä tahansa ympäristössä, missä riskinotosta ja energisyydestä on etua.

Lue myös: Hoitamaton ADHD voi johtaa moniin ongelmiin - jopa ennenaikaiseen kuolemaan

artikkelin avainsanat:
ADHD tutkimukset