Nasalla on meneillään kunnianhimoinen Artemis-ohjelma, jonka puitteissa astronauttien halutaan jälleen matkaavan Kuuhun. Edellisen kerran ihminen on ollut Kuussa vuonna 1972 Apollo 17 -lennolla.
Yhdysvaltain avaruusvirasto Nasan tavoitteena on, että neljä astronauttia laskeutuisi Kuun etelänavalle. Vuoden 2025 matkaa on kuitenkin siirretty myöhemmäksi, raportoi Guardian.
Haasteisiin valmistautumiseen tarvitaan lisäaikaa
Tällä hetkellä suunnitelmana on, etä kymmenpäiväisen tutkimusmatkan ajankohta Kuun pinnalla olisi vuoden 2026 syyskuussa. Sitä ennen on suunnitteilla valmisteleva testimatka Kuun ympäri, ja se tapahtuisi syyskuussa 2025.
Nasan mukaan ajankohdan siirtämisen ansiosta ryhmille jää aikaa erinäisiin haasteisiin valmistautumiseen. Epävarmuustekijöitä tuo SpaceX:n ja Lockheed Martinin avaruusalukset ja teknologia, joka on ainakin vielä pitkälti testaamatonta. Myös avaruuspukuja halutaan vielä kehittää.
Punainen planeetta on niin ikään tavoitteena
Pidemmän tähtäimen tavoitteena on sijoittaa ihmisiä Kuuhun pitkäaikaisesti. Tarkoituksena on rakentaa jossain vaiheessa Kuuhun perusleiri, ja lopulta jopa Kuuta kiertävä avaruusasema on suunnitteilla. Kuuprojektit toimivat niin ikään oppimisympäristönä joskus tulevaisuudessa koittavalle Marsin matkalle.
Yllä olevassa kuvassa United Launch Alliance Vulcan Centaur -raketti, joka on osa Astroboticin Peregrine Mission One -ohjelmaa, nousee ilmaan Space Launch Complex 41 -laukaisukeskuksesta Kennedy Space Centerissä Merritt Islandilla Floridassa, Yhdysvalloissa 8. tammikuuta 2024.
NASAn mukaan Astrobotic's Peregrine Mission One kuljettaa NASAn ja kaupallisia hyötykuormia Kuuhun tutkimaan Kuun eksosfääriä, Kuun regoliitin lämpöominaisuuksia ja vetypitoisuutta, magneettikenttiä ja Kuun pinnan säteily-ympäristöä osana NASAn Artemis-kuun tutkimusohjelmaa.