Findance.com
10:10 - 30.08.2023 / viihde / Findance
DeepMind ja Google Cloud iskevät vesileiman tekoälyllä tuotettuihin kuviin
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Google DeepMind, Googlen tekoälytutkimusosasto, on tuomassa työkalua vesileiman lisäämiseen ja tekoälyllä tuotettujen kuvien tunnistamiseen yhteistyössä Google Cloudin kanssa, raportoi Tech Crunch. Vesileimaus koskee kuitenkin vain Googlen oman kuvagenerointimallin tuottamia kuvia.

Tekoälyn luoman sisällön merkitseminen

SnythID, joka on saatavilla betaversiona tietyille Vertex AI:n käyttäjille, upottaa digitaalisen vesileiman suoraan kuvan pikseleihin. Vesileiman väitetään olevan ihmisen silmälle käytännössä huomaamaton, mutta algoritmi voi tunnistaa sen. Työkalu tukee vain Googlen tekstistä kuvaan -mallia, Imagenia.

"Generatiivinen tekoäly voi avata valtavasti luovaa potentiaalia, mutta se tuo mukanaan myös uusia riskejä," DeepMind kirjoittaa blogikirjoituksessaan.

DeepMind painottaa, kuinka tärkeää on tunnistaa tekoälyn generoima sisältö ja estää väärän tiedon leviäminen.

Vesileimauksen kehitys ja teknologia

DeepMindin mukaan SnythID pysyy paikallaan kuvan muokkauksista huolimatta, kuten värien muuttamisesta tai kuvan voimakkaasta pakkaamisesta. Työkalu käyttää kahta tekoälymallia: toista vesileimaamiseen ja toista tunnistamiseen.

Vaikka SynthID ei voi tunnistaa vesileimattuja kuvia 100% varmuudella, se voi erottaa todennäköisesti vesileimatut kuvat muista.

Vesileimaus generatiivisessa taiteessa ja kansainvälinen paine

Vesileimaustekniikat eivät ole uusia. Esimerkiksi ranskalainen start-up Imatag tarjoaa vesileimaustyökalua, joka ei ole riippuvainen kuvan koon muutoksista tai muista muokkauksista. Kuitenkin teknologiayrityksiä painostetaan yhä enemmän tarjoamaan keinoja osoittaa tekoälyn generoimat teokset.

Kiinassa ja Yhdysvalloissa on jo painotettu tarvetta merkitä tekoälyn tuottama sisältö. Myös Microsoft, Shutterstock ja OpenAI ovat sitoutuneet vesileimaamaan tekoälyllä tuotettuja kuvia.

Yhteinen standardi vesileimaamiselle?

Toistaiseksi yhteinen vesileimausstandardi on ollut saavuttamattomissa. Vaikka SynthID esittelee lupaavia ominaisuuksia, se ei ole hyödyllinen kuvaluoja Imagenin ulkopuolelle ainakaan nykyisessä muodossaan.

DeepMind harkitsee SynthID:n tarjoamista kolmansille osapuolille tulevaisuudessa, mutta jää nähtäväksi, ottaako avoimen lähdekoodin yhteisö teknologian käyttöön.

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!