Findance.com
16:10 - 10.08.2023 / viihde / Findance
Tekoäly auttaa ennakoinnissa: Mahdollisuus ehkäistä maastopaloja
Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!

Aalto-yliopiston uuden tutkimuksen mukaan tekoäly voi auttaa ennustamaan ja estämään maastopaloja. Tutkijat loivat tekoälyalgoritmeihin perustuvan mallin, joka pystyi ennakoimaan palojen todennäköisyyttä erityisesti turvesoilla.

Kyseinen malli keskittyi Indonesiassa, Borneon saaren Keski-Kalimantanin provinssissa sijaitsevaan miljoonan hehtaarin alueeseen, joka on tunnettu suurista turvesuopaloihin liittyvistä ongelmista. Mallin opettamiseen käytettiin 2002-2019 kerättyä dataa, joka sisälsi informaatiota alueen maaperästä, infrastruktuurista, ilmastosta ja kasvillisuudesta. Kun malli oli opetettu, se pystyi ennustamaan maastopalojen todennäköisyyden 80–95 prosentin tarkkuudella.

Tämä tekoälypohjainen lähestymistapa tarjoaa paitsi työkalun palojen riskin arviointiin, myös näkemyksen siitä, kuinka maankäytön muutokset voivat vaikuttaa palojen riskiin. Tutkimuksen mukaan tietyillä maankäytön muutoksilla on potentiaali vähentää maastopalojen riskiä huomattavasti.

Vaikka malli keskittyi alun perin Indonesian suopaloille, tutkimuksen mukaan vastaavaa lähestymistapaa voisi hyödyntää maailmanlaajuisesti muiden maastopaloriskialueiden ennakoimisessa ja hallinnassa.

Malli ei kuitenkaan ole niin tarkka, että sitä voitaisiin käyttää yksittäisten palojen tarkkaan ennustamiseen, mutta se tarjoaa arvokkaita tietoja maastopaloriskien hallinnassa ja päätöksenteossa.

Tutkimuksen pohjalta voidaan päätellä, että tekoälyllä on potentiaalia olla arvokas työkalu maastopalojen hallinnassa ja ehkäisyssä, mutta samalla se korostaa, kuinka tärkeää on tasapainottaa eri strategioiden riskit, hyödyt ja kustannukset.

”Me määritimme kunkin strategian laskennallisen vaikutuksen. Emme tarjoa valmiita ratkaisuja, vaan tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi.”, kertoo tutkimushanketta vetänyt professori Matti Kummu.

Suomen opettajat (ja koululaisten vanhemmat?) ansaitsevat oman bilebiisinsä! Klikkaa Spotifyyn ja kuuntele!

Tallenna itsellesi mahtava Spotify-soittolista!