Findance.com
02:10 - 14.07.2023 / viihde / Findance
Kodin 10 likaisinta esinettä - WC-istuin ei edes listalla

Moni olettaisi kylpyhuoneen, erityisesti WC-istuimen, olevan kodin likaisin paikka.

Tuore tutkimus kuitenkin ravistelee tätä oletusta: kansainvälisen terveys- ja turvallisuusjärjestön National Sanitation Foundationin mukaan keittiö on kotiemme bakteeripesä numero yksi.

Kattava bakteeritesti paljastaa todellisuuden

Tutkimuksessa mitattiin hiivan, salmonellan, homeen, E.coli -bakteerin ja stafylokokkibakteerin määriä 30 eri pinnalla 22 kodissa.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kymmenen likaisinta esinettä kotitalouksissamme. Yllättäen WC-istuin ei edes yltänyt listalle, sillä keittiössä tavattiin huomattavasti enemmän bakteereja.

Keittiön tiskirätit ja -altaat kärkisijoilla

Tutkimuksen mukaan keittiön tiskirätit ja altaat ovat kodin likaisimmat esineet, joista löytyy runsaasti bakteereja.

Kylpyhuoneen sijoitus tuli vasta kolmanneksi hammasmukin pidikkeen jälkeen, joka oli sijoittunut likaisten esineiden kärkikaksikkoon.

Yleiset kosketuspinnat yllättäviä bakteeripesäkkeitä

Moni saattaa yllättyä kuullessaan, että esimerkiksi valokatkaisijat ja kaukosäätimet ovat suurempia bakteeripesäkkeitä kuin WC-istuin.

Dysonin vanhempi tutkimustieteilijä Karen Holeyman kertoo News.comille, että erityisesti nämä jatkuvasti kosketeltavat pinnat keräävät bakteereja.

Elintarvikkeiden valmistus lisää bakteerimäärää

Holeymanin mukaan yksi syy keittiön korkeaan bakteerimäärään on ruoanvalmistus, joka voi tuoda mukanaan bakteerikontaminaatiota.

"Esimerkiksi leikkuulaudat voivat olla merkittäviä bakteerien lähteitä," hän huomauttaa. Leikkuulaudat sijoittuivatkin kymmenenneksi likaisimpien kotitalousesineiden listalla.

Hygienia- ja siivousvinkit bakteerimäärän hillitsemiseksi

Holeymanin mukaan säännöllinen käsienpesu ja kuivaus auttavat pitämään bakteerimäärän kurissa. Myös pintojen puhdistaminen ja imurointi on hyödyllistä.

"Ilmanpuhdistimen käyttö voi auttaa vähentämään kodin pölyä, joka saattaa sisältää allergeeneja, kuten pölypunkkeja, siitepölyä ja bakteereja," hän lisää.

Kymmenen likaisinta kotitalousesinettä

1. Tiskisienet ja tiskirätit
2. Keittiön lavuaarit

3. Hammasharjatelineet
4. Lemmikkieläinten kulhot

5. Kahvinkeittimet
6. Kylpyhuonehanojen kahvat

7. Lemmikkieläinten lelut
8. Keittiön tiskit

9. Lieden nupit
10. Leikkuulaudat

artikkelin avainsanat:
asuminen Koti lifestyle listaukset