Findance.com
03:10 - 09.07.2023 / viihde / Tuija Mehtätalo
Koirat: Mitä tassuista löytyy lenkkien jälkeen?

Kun käyttää koiraansa lenkillä, näkee siellä, kuinka koiran tassut osuvat likaiselta näyttäviin paikkoihin. Koirat ravaavat pitkin jalkakäytäviä ja esimerkiksi erilaisia vaellusreittejä.

Ne virtsaavat samoihin kohtiin, joihin monet muutkin koirat ovat jättäneet merkkinsä. On aika todennäköistä, että ne astuvat samalla tassuillaan muiden koirien tai eläinten virtsojen ja ulosteiden päälle.

Mutta voiko tassuihin tarttua ulkoa sellaisia bakteereja ja viruksia, jotka voivat aiheuttaa ihmisille tartuntatauteja?

Koirien tassuista ei todennäköisesti tartu mitään, mikä tekisi sairaaksi

Huffington Postin haastatteleman pieneläinten sisätautien asiantuntijan, tohtori Jane Sykesin, mukaan koirien turkki, suu ja tassut ovat täynnä bakteereja, mutta se ei tarkoita välttämättä sitä, että niistä voisi olla jotain vaaraa.

Jos koira käy lenkillä, eikä sen tassuihin tartu suoraan esimerkiksi suurta määrää ulostetta, ei koiran tassuja tarvitse välttämättä pestä lenkin jälkeen. Kaikkea samaa tarttuu samalla tavalla myös koiran kanssa lenkillä olevan kenkiin.

Se millaisia bakteereja tarttuu lenkiltä koiran tassuihin, riippuu siitä millaisessa ympäristössä koira on käynyt ulkoilemassa ja millaisia taudinaiheuttajia alueella sillä hetkellä on. Esimerkiksi kaupungissa koira altistuu erilaisille bakteereille kuin maaseudulla.

Sykesin mukaan suurin osa viruksista, joissa koirat kävelevät ja pyörivät, eivät selviä hyvin ulkona eivätkä todennäköisesti ole enää elinkelpoisia, kun ne joutuvat sisätiloihin. Silloin niistä ei voi tarttua mitään tauteja. Eikä koirien tassuihin tartu helposti niin suurta määrää taudinaiheuttajia, että niitä olisi tarpeeksi aiheuttamaan tauteja.

Joskus tassuissa kulkeutuu sisälle jotain, joka tekee sairaaksi

Monet organismit ehtivät putoamaan tassuista ennen kuin koira saapuu lenkiltä sisälle. Mutta jos ulostetta tarttuu tassuihin suuri määrä, voi riskinä olla esimeriksi salmonella tai jokin loinen. Sellainen riski on suurempi maaseudulla ja viljelysmailla, joissa elää lehmiä ja lintuja.

Koiran tassuissa voi kulkeutua sisään myös tauteja aiheuttavia punkkeja, kirppuja tai loisia.

Kannattaa estää koiraa astumasta muiden koirien ulosteisiin, varsinkin jos ne ovat löysiä, jolloin kyseessä voi olla sairaan koiran uloste.

Onneksi on vain pieni todennäköisyys, että koiran tassuihin voi tarttua ulkoa jotain, josta tarttuu tauteja. Jos koiran tassut näyttävät likaisilta, ne kannattaa pestä.

artikkelin avainsanat:
eläimet koira koirat