Findance.com
16:10 - 03.05.2023 / viihde / Findance
Maapallon kaltainen eksoplaneetta ilmakehällä mahdollisesti löydetty - James Webb -avaruusteleskoopin havainto

Tutkijat etsivät jatkuvasti maapallon kaltaisia eksoplaneettoja, joilla on suojaava ilmakehä. Vaikka etsintä on toistaiseksi ollut tuloksetonta, James Webb -avaruusteleskoopin tuore havainto saattaa olla ensimmäinen laatuaan.

James Webb -avaruusteleskooppi saattaa olla löytänyt maapallon kaltaisen eksoplaneetan ilmakehällä

Avaruustutkijat ovat kiinnostuneita GJ 486b -nimisestä eksoplaneetasta, joka sijaitsee vain 26 valovuoden päässä meistä Neitsyen tähdistössä.

Kaksi vuotta sitten löydetty kivinen eksoplaneetta on noin 30 prosenttia suurempi kuin Maapallo ja kiertää punaista kääpiötähteä 1,5 päivän välein.

Vaikka planeetta on hyvin lähellä emotähteään ja sen lämpötila on yli 400 celsiusastetta, planeetalla näyttäisi olevan vesihöyryä – mikä viittaa siihen, että planeetalla saattaa olla suojaava ilmakehä.

- Vesihöyryn esiintyminen kuumalla kivisellä planeetalla olisi merkittävä läpimurto eksoplaneettojen tutkimuksessa, sanoo tutkimuksen päävastaava Kevin Stevenson Johns Hopkinsin yliopiston soveltavan fysiikan laboratoriosta.

- Mutta meidän täytyy olla varovaisia ja varmistaa, ettei tähti ole syyllinen.

Vaikka on vielä liian aikaista tehdä varmoja johtopäätöksiä GJ 486b:n ilmakehästä, tämä havainto avaa uusia mahdollisuuksia eksoplaneettojen tutkimuksessa. Tulevaisuudessa lisätutkimukset voivat auttaa meitä ymmärtämään paremmin, millaisia olosuhteita planeetat tarjoavat elämän kehittymiselle ja selviytymiselle.