Findance.com
03:40 - 30.03.2023 / viihde / Findance
"Älä aprillaa raskaudella", vetoaa Simpukka ry

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry vetoaa suomalaisiin aprillipäivän alla.

Simpukka ry muistuttaa, että tahaton lapsettomuus on näkymätön ja kipeä kriisi. Aprillipäivänä sosiaalisessa mediassa julkaistu raskaustestin tai ultraäänitutkimuksen kuva voi loukata tahattomasti lapsetonta.

Simpukka ehdottaa, että aprillipilaksi valittaisiin mieluummin sensitiivisempi aihe.

- Huumori kuuluu elämään, ja aprillipäivän luonteeseen kuuluu hassuttelu ja leikkimielinen jekuttelu. On kuitenkin tärkeää, että vitseillä ei tahattomasti loukattaisi ketään, vaan että pila ilahduttaisi aidosti, toteaa Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio.

Savion mukaan vitsailu raskaudella saattaa nostaa ahdistavia tunteita pintaan. Suomessa noin joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Lukuina määrän on arvioitu olevan 300 000.

- Tahaton lapsettomuus muuttaa omaa suhtautumista tulevaisuuteen ja minuuteen. Jos omiin suunnitelmiin rakennettu lapsiperheellistyminen ei toteudu, on elämää tarkasteltava uudesta kulmasta. Ystävien joukossa voi olla ihmisiä, jotka eivät ole toiveistaan huolimatta saaneet lasta tai jotka ovat menettäneet lapsen. Lapsettomuussuru on kipeä ja usein näkymätön: moni ei halua tai jaksa tuoda suruaan esille muille.

Tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio Lapsettomien yhdistys Simpukka ry viettää tänä vuonna 35-vuotisjuhlavuottaan. Vuoden teemana on tarinoita lapsettomuudesta, jota toteutetaan keräämällä kohderyhmän tarinoita ja kokemuksia. Tarinat ilmestyvät Simpukan Tarinoita lapsettomuudesta -blogissa.

Vuonna 1988 aloittanut Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea. Simpukka pitää lapsettomien puolia ja tekee työtä sen eteen, että huomenna asiat olisivat paremmin.