Findance.com
03:10 - 21.02.2023 / viihde / Findance
Verottaja alkaa tarkkailla erityisesti pizza- ja kebab-ravintoloita

Verohallinto tiedottaa aloittavansa kevään aikana satoja ruokaravintoloita kattavan verovalvonnan.

Vuoden 2024 loppuun kestävät valvontatoimet kohdistetaan pääosin pieniin ja keskisuuriin pizza- ja kebab-ravintoloihin.

Verohallinto on arvioinut, että viidessä vuodessa ravintola-alalla on jäänyt maksamatta veroja 19,5 miljoonan euron edestä.

- Valvottavat kohteet valitaan oman riskianalyysimme perusteella. Kriteerit ovat samat valtakunnallisesti, apulaisjohtaja Tarja Valsi kertoo ja painottaa, että valtaosa ravintolayrittäjistä toimii rehellisesti.

Lue myös: Tuotelahjat ja verotus - Somevaikuttajat maksavat veroa ilmaistuotteista

- Vertaamme muun muassa eri maksunvälittäjiltä saamiamme tietoja niihin myyntilukuihin, jotka ravintola on ilmoittanut Verohallinnolle. Verotarkastuksen kohteeksi valikoituu yrityksiä, joissa meille ilmoitetut tiedot poikkeavat maksuvälittäjiltä saamistamme tiedoista. Olemme käyneet läpi myös kuluttajilta meille tulleita ilmiantoja ja huomioimme myös ne kohdevalinnassa.

Edellisen kerran Verohallinto toteutti vastaavanlaisen operaation vuosina 2015-2016. Tällöin veroja pantiin valvonnan perusteella maksuun 14,5 miljoonaa euroa.

- Edellinen valvontaprojekti kohdistui lähinnä anniskeluravintoloihin. Nyt keskitymme ruokapaikkoihin, erityisesti pieniin ja keskisuuriin pizzerioihin ja kebab-paikkoihin. Selvityksemme mukaan veroja kiertävä ravintola on tyypillisesti juuri pieni tai keskikokoinen anniskeluravintola tai kebab- tai pizzeriaravintola, Valsi sanoo.

Lue myös: Kryptosijoittaja, ole valpas! 350 uutta token-huijausta luodaan joka päivä

Valsi luettelee harmaaseen talouteen kuuluvaksi mm. pimeät palkat, kassaan lyömättä jääneet tulot ja työnantajamaksujen laiminlyönnit.

- Myös työttömyysturvan väärinkäyttöä ja jopa työperäistä hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa esiintyy. Sosiaalitukien väärinkäytöksistä ilmoitamme muille viranomaisille. Vakavat väärinkäytökset vaativat useamman viranomaisen toimia, sanoo Tarja Valsi.

artikkelin avainsanat:
ravintolat ruoka talous Verohallinto verot verotus