Alamy / AOP
12:10 - 26.12.2022 / viihde / Findance
5 merkkiä siitä, että Android-sovellus saattaa olla väärennös

Googlen Play Store on Android-käyttäjien tärkein kohde, kun he haluavat ladata uusia sovelluksia ja pelejä. Vaikka ohjeet ovat tiukat, väärennetyt ja haitalliset sovellukset voivat päästä kauppaan.

Väärennetyt sovellukset voivat olla vaarallisia, olivatpa ne sitten tilauspohjaisia palveluita, jotka eivät toimi kuten luvataan, tai haittaohjelmia, jotka kaivavat käyttäjien laitteista arkaluonteisia tietoja.

Tässä on SlashGearin kokoamat viisi merkkiä siitä, että Android-sovellus saattaa olla väärennös:

1. Tarpeettomat sovellusoikeudet: Väärennetyt sovellukset pyytävät usein korotettuja järjestelmäoikeuksia, kuten erikoissovellusoikeuksia, jotka antavat niille hallinnan Wi-Fi-, tekstiviesti-, ilmoitus- ja muihin sovelluksiin. Myös lailliset sovellukset saattavat tarvita tällaisia oikeuksia, mutta haittaohjelmat, joilla on erityinen käyttöoikeus, voivat näyttää ponnahdusikkunamainoksia kaikkialla ja lukita käyttäjät pois sovelluksen asennuksenpoisto-ohjelmasta. Kiinnitä huomiota sovelluksen pyytämiin käyttöoikeuksiin ja myönnä ne varoen.

2. Epäluotettavat lähteet ja tilausmallit: Pysy Play-kaupassa ja vältä sovellusten lataamista alustan ulkopuolisista lähteistä. Kolmannen osapuolen sovelluskaupoissa ja APK-sivustoilla on löysemmät ohjeet, mikä voi antaa kehittäjille mahdollisuuden julkaista haitallisia versioita suosituista sovelluksista. Ole myös varovainen tilauspohjaisten sovellusten suhteen ja varmista, että ne tarjoavat kokeilumahdollisuuden ennen maksujen suorittamista.

3. Tutki arvosteluja ja luokituksia: Väärennetyillä sovelluksilla on usein positiivisia arvosteluja ja luokituksia, joita lataus- ja arvostelumäärän kasvattamiseen tarjottavat palvelut ovat keinotekoisesti paisuttaneet. Tarkista tähtiluokitus, latausten ja arvostelujen määrä ja suodata arvostelut "1 tähti" -luokituksen mukaan löytääksesi sovelluksen mahdolliset ongelmat.

4. Sovelluksen kuvauksen lukeminen: Väärennetyissä sovelluksissa on usein kömpelö, alikehittynyt käyttöliittymä, ja niiden otsikot tai nimet saattavat olla epätarkkoja tai epäilyttäviä. Kuvaus voi myös olla epämääräinen ja huonosti kirjoitettu, ja päivityshistoria voi olla olematon tai puutteellinen.

5. Google Playn suojausvaroitukset: Google Play Protect on nykyaikaisiin Android-laitteisiin rakennettu ylimääräinen tietoturvakerros, joka suojaa niitä haitallisilta sovelluksilta. Jos Google Play Protect havaitsee haitallisen tai väärennetyn sovelluksen, käyttäjät saavat ponnahdusikkunan, jossa heitä kehotetaan poistamaan se.

Olemalla valppaana ja kiinnittämällä huomiota edellä mainittuihin merkkeihin Android-käyttäjät voivat suojautua väärennettyjen sovellusten uhreiksi joutumiselta.